Geld verdienen aan de prijs van gezondheid

Bart Zeldenrust Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Bart Zeldenrust,Fondsmanager ROBECO. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 24 januari 2007
Bart Zeldenrust Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Bart Zeldenrust,Fondsmanager ROBECO. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 24 januari 2007 Mentzel, Vincent

De vergrijzing is in aantocht. De angst groeit dat de gezondheidszorg steeds duurder wordt. Koren op de molen voor beleggingsfondsen in deze categorie? Bart Zeldenrust (40) beheert sinds april 2002 het Robeco Health Care Equities fonds.

Philips kwam afgelopen week met rap groeiende winsten in zijn medische divisie, maar beleggers in gezondheidszorgfondsen merken daar weinig van. Hoe komt dat?

„Dé factor die het rendement vorig jaar heeft gedrukt, is angst onder beleggers dat de Amerikaanse Democraten in 2008 het presidentschap overnemen, waarna zij hun plannen in de praktijk kunnen brengen voor een grotere overheidsrol in de zorg, met name bemoeienis bij de inkoop van medicijnen voor gepensioneerden. Dat kan de winstgevendheid drukken van de grote farmaceutische bedrijven.”

En dat raakt uw Health Care fonds, dat bijna de helft van zijn geld belegt in tien bedrijven, waarvan acht grote farmaceuten. Vanwaar die voorkeur?

„Sommige zijn nu zo goedkoop, dat is ongekend in de historie. Eind jaren negentig was farmacie een groeisector, met de lanceringen van nieuwe medicijnen, omzetgroei, winstgroei. Maar sinds 2002 is de groei beperkt en zet iedereen in om kostendalingen. Neem Pfizer deze week: 10.000 medewerkers eruit. De verhoudingen tussen de aandelenkoers die beleggers betaalden was in de jaren negentig 25 tot 30 keer de winst, nu is tussen 12 en 18 keer, met 12 voor Pfizer. En je maakt als aandeelhouder Pfizer ook nog 4 procent rendement dankzij alleen het dividend. Naast de farmacie zitten we juist in kleinere bedrijven, die bijvoorbeeld veelbelovende medicijnen ontwikkelen, die de grote farmaceutische bedrijven in licentie willen nemen of willen kopen. En in bedrijven in landen als India, Brazilië en China, waar we verwachten dat lokale bedrijven gaan profiteren van de welvaartsstijging van de groeiende middenklasse.”

U heeft veel Amerikaanse beleggingen. Dekt u de dollar af?

„Nee, we hebben expertise in 't beleggen in deze sector, maar niet in het inschatten van valutabewegingen. We willen de beursgraadmeter voor de gezondheidszorg verslaan. De laatste drie jaar lukte dat met bijna 1 procentpunt. Die graadmeter bestaat voor 60 procent uit Amerikaanse bedrijven. Kijk je naar de koersen in lokale valuta dan zat de farmaciesector vorig jaar op 12 procent winst. Het feit dat wij 0 procent rendement hadden is het gevolg van de dollardaling.”

Veel mensen zijn bang voor de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Is het een advies om in health care beleggingsfondsen te investeren om zelf wat te verdienen aan duurdere zorg?

„Zit wel wat in. Mensen vinden gezondheidszorg dusdanig belangrijk dat zij naarmate zij het beter krijgen, ook meer geld willen besteden aan zorg. Dat gaat op voor arme landen, maar ook voor rijke als de VS. Overal groeit de gezondheidszorg harder dan de economie, en de bedrijven in die sector zien hun winst ook harder groeien dan het gemiddelde van beursgenoteerde bedrijven. Dat scheelt zo'n 2,5 procentpunt. En de winstgroei is bovendien stabiel.”

    • Menno Tamminga