Fortis verkoopt belang in Rwanda

Kigali, 27 jan. Een dochter van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft 50 procent van de grootste Rwandese commerciële bank verkocht aan de overheid van het Afrikaanse land. Dat heeft Fortis gisteren laten weten. Een overnamesom is niet bekendgemaakt. De 40 jaar oude Banque de Kigali was voor de helft in het bezit van de Rwandese overheid en voor de helft van Fortis-dochter Belgolaise. De overheid heeft laten weten de bank binnen drie maanden te privatiseren. Fortis kondigde in 2005 al aan zich te willen terugtrekken uit Belgolaise, haar dochter met bankactiviteiten ten zuiden van de Sahara. De bankverzekeraar is ook bezig met het afstoten van haar activiteiten in Uganda, Congo en Burundi. De banksector in Rwanda heeft een behoorlijk klap gehad door het hoge percentage van niet terugbetaalde leningen. Oorzaak daarvan is de genocide in 1994.