EU krijgt nu ook klachten over Vista

Concurrenten van Microsoft, waaronder IBM en Nokia, hebben gisteren bij de Europese Unie weer geklaagd over wat zij als illegale praktijken van de Amerikaanse softwaregigant zien. Dit keer richten zij zich ook op het nieuwe besturingssysteem Vista van Microsoft.

De rivalen beschouwen Vista, dat volgende week uitkomt voor consumenten, als de nieuwste poging van Microsoft om zijn monopolie uit te strekken tot over internet. De groep, waartoe ook RealNetworks, Sun Microsystems, Adobe en Oracle behoren, vindt dat Microsoft met Vista doorgaat met de praktijken die de EU bijna drie jaar geleden illegaal noemde.

Hun gezamenlijke belangenvereniging Ecis (Europees Comité voor Interoperabele Systemen) heeft de Europese Commissie gisteren gevraagd zo snel mogelijk een beslissing te nemen op een aanklacht die zij in februari 2006 hebben ingediend. Daarin beschuldigen zij Microsoft van het behouden van zijn huidige monopolies en het uitbreiden van zijn marktdominantie naar andere gebieden, waaronder internet. Vorige maand heeft Ecis na bestudering van Vista nog toevoegingen aan zijn klacht ingediend.

In 2004 bepaalde de Commissie dat Microsoft zijn dominantie gebruikte om RealNetworks en andere aanbieders van muziek- en videosoftware opzij te schuiven en dat het Windows bewust niet liet aansluiten op de software voor servers van concurrenten. Microsoft kreeg in juli daarom een boete van bijna 500 miljoen euro, waartegen het in beroep is gegaan.

De klachten van Ecis richten zich tegen de xaml-taal voor internet die de huidige standaardtaal html zou moeten vervangen. Xaml zou afhankelijk zijn van Windows en daardoor concurrerende besturingssystemen als Linux verdringen, zegt de Ecis in een verklaring.

Microsoft, dat volgende week met een evenement in Brussel Vista lanceert, reageerde door te zeggen dat Ecis niets nieuws zegt. In oktober paste het bedrijf wel het zoek- en veiligheidssysteem van Vista aan onder dreiging van nieuwe acties van de EU.

Microsoft maakte gisteren bekend dat de winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar is gedaald, mede door vertragingen bij het uitrollen van Vista en Office 2007. De winst daalde met 28 procent naar 2,6 miljard dollar (2 miljard euro). De omzet steeg met 6 procent naar 12,5 miljard dollar (9,6 miljard euro), maar dat werd vooral veroorzaakt door de entertainmentdivisie waar de spelcomputer XBox onder valt. De omzet in de divisies die verantwoordelijk zijn voor Vista en Office daalde. (AP, Reuters)