Eerste Kamer gebaat bij behoud van kwaliteit

Onder de kop `Sombere senatoren` in de rubriek `Retour Den Haag-Brussel` besteedt NRC Handelsblad van 22 januari aandacht aan de vernieuwing die volgens partijvoorzitter Michiel van Hulten in de PvdA nodig is, ook in de Eerste Kamer. Goede senatoren die maar één periode hebben gehad, mochten meestal wel blijven. Maar een fractie moet ook bestaan uit nieuwkomers. ”Ed van Thijn, zo laat hij weten, werd Ed van Thijn, doordat hij er een tijdje heeft gezeten. Die kans moet ook aan jongeren worden geboden.”

Dat de specifieke functie van de Eerste Kamer die van reflectie is en dat daarom behoud van kwaliteit en ervaring zwaarder kan wegen dan vlotte doorstroming om jongeren een kans op politieke ontplooiing te geven, speelt bij Van Hulten kennelijk geen rol. Bovendien vergeet hij dat Ed van Thijn voordat hij in de Eerste Kamer werd verkozen fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer is geweest, tweemaal minister van Binnenlandse Zaken en ook nog burgemeester van Amsterdam.

Zou Ed van Thijn misschien op die grond `Ed van Thijn` zijn geworden en een plaats in de Eerste Kamer hebben verdiend?