Debat over hulp bij zelfdoding

Pillen
Pillen

Mensen worden ouder, zijn langer zelfstandig. De vraag naar goede informatie over levensbeëindiging zal alleen maar toenemen. Daar maak ik mij sterk voor, binnen de grenzen van de wet. Ja, ook bij Mimi de Kleine ben ik binnen die grenzen gebleven. Ik denk dat ik dat staande kan houden.

Filosoof en suïcideconsulent Ton Vink in Trouw, 18 januari

Alleen een arts kan beoordelen of iemand ‘ondraaglijk en uitzichtloos’ lijdt en dus een goede reden heeft om dood te willen.

Ethicus aan de faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam Henri Wijsbek in Trouw 19 januari

De Amsterdamse rechtbank heeft vanochtend zelfdodingsconsulent Ton Vink vrijgesproken van strafbare hulp bij zelfdoding. Tegen hem had het OM acht maanden cel geëist.

Bericht in NRC Handelsblad, 22 januari

Vink is geen medicus. Hoe wist hij dat ze niet depressief was?

Officier van justitie Hetty Hoekstra in nrc.next, 23 januari

Voor Vink persoonlijk ben ik blij. De rechter heeft bepaald dat hij juridisch gezien binnen de grenzen van de wet is gebleven. Maar moreel gesproken blijft hulp bij zelfdoding een troebele kwestie.

Hoogleraar ethiek aan de theologische universiteit van de Protestantse Kerk in Nederland Frits de Lange in Trouw, 23 januari

Ik vond haar een klassiek voorbeeld van een balanssuïcide. Ze had goed op een rij dat ze het wilde. Als ze niet met mij of een ander had gesproken, weet ik niet wat er was gebeurd. Ze wilde in elk geval op een waardige manier sterven.

Ton Vink in NRC Handelsblad, 23 januari

Zelfmoord is nooit geheel uit te bannen, maar wel te voorkomen. Mislukte pogingen kunnen eenmalig zijn. Mensen kunnen over hun doodswens heen groeien. De depressie kan worden behandeld of vanzelf voorbijtrekken. Ook weloverwogen gevallen, de zogenoemde balanssuïcide die door de rechtbank van Amsterdam werd behandeld, kunnen vaak worden voorkomen. Daarop moet de hulpverlening zich richten.

Hoofdartikel in NRC Handelsblad, 25 januari