Corus wordt dinsdag in Londen geveild

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus wordt dinsdagmiddag 30 januari geveild. Dat heeft de Britse toezichthouder Takeover Panel, die bemiddelt bij onenigheden rondom overnames, gisteren bekendgemaakt. In de veiling, waarvan de uitslag woensdagochtend vroeg bekend wordt gemaakt, zullen het Indiase Tata Steel en het Braziliaanse CSN tegen elkaar opbieden. Tata Steel en CSN strijden al maanden om Corus. De veiling van het Brits-Nederlandse staalbedrijf bestaat uit maximaal negen ronden.

Tata Steel en CSN kregen van de Britse toezichthouder tot 30 januari de tijd om hun huidige biedingen te verhogen. Omdat beide bedrijven hebben aangegeven dit niet van plan te zijn, is tot de veiling besloten. De Brazilianen willen 4,9 miljard pond (7,4 miljard euro) betalen voor Corus, waarmee ze twee eerdere biedingen van Tata Steel overtroeven. Tata bood circa 7 miljard euro.

Afgelopen week veroorzaakte het eveneens Braziliaanse mijnbouwbedrijf CVRD onrust met de bewering dat CSN niet het recht heeft om goedkoop ijzererts uit een eigen mijn naar Corus te verschepen, zodra Corus eigendom is van CSN. CVRD heeft een contract waarin staat dat het als eerste recht heeft op overtollig ijzererts van CSN. Dat contract stamt uit 2001. Daardoor zou CSN een minder aantrekkelijke partner worden voor Corus, dat vooral goedkope grondstof nodig heeft. Volgens CSN is er niets aan de hand, omdat Corus na een overname deel uitmaakt van CSN en CSN recht heeft op erts uit eigen mijnen.