Champions League eerste uitdaging Platini

Michel Platini (51) is de eerste voormalige topvoetballer die is gekozen tot voorzitter van de UEFA. De Franse balvirtuoos van weleer zal nu dezelfde creativiteit moeten tonen achter de bestuurstafel.

Michel Platini dankt de afgevaardigden na zijn uitverkiezing. Foto AP Newly elected UEFA President Michel Platini, France, says thank you to the delegates after his election at the UEFA congress in Duesseldorf, western Germany, Friday, Jan. 26, 2007. (AP Photo/Roberto Pfeil)
Michel Platini dankt de afgevaardigden na zijn uitverkiezing. Foto AP Newly elected UEFA President Michel Platini, France, says thank you to the delegates after his election at the UEFA congress in Duesseldorf, western Germany, Friday, Jan. 26, 2007. (AP Photo/Roberto Pfeil) Associated Press

Het leek of Michel Platini gistermiddag in het congresgebouw van Düsseldorf even met stomheid was geslagen toen op een groot scherm de stemmenverhouding werd getoond van de verkiezing voor het voorzitterschap van de Europese voetbalunie UEFA. In een flits moet de vrije trappenspecialist uit de jaren tachtig hebben beseft wat hem te wachten staat. Zijn leven verandert uiteraard drastisch, nu hij de bejaarde Zweed Lennart Johansson (77) na een bewind van zeventien jaar mag opvolgen. Maar voor de voetbalwereld is essentieel wat Platini waarmaakt van de beloften die hij tijdens zijn campagne heeft gedaan. Zoals zijn voornemen om de opzet van de Champions League te veranderen.

Het miljoenenbal, dat zowel voor de clubs als de UEFA een moneymaker werd, was de grote trots van Johansson. Samen met zijn steun en toeverlaat, de Nederlandse penningmeester Jeu Sprengers, zorgde hij ook op andere gebieden dat de inkomsten van de Europese voetbalunie flink stegen. Miljoenen stroomden tevens door naar projecten in arme voetballanden. Sprengers goochelde gisteren kort voor de verkiezingen niet voor niets met talrijke injecties voor de minder bedeelden in Europa. Het hielp Johansson niet. De Zweed, die hoopte zijn opgebouwde imperium te kunnen beschermen tegen de ‘wilde’ ideeën van Platini, kreeg vier stemmen minder dan de voormalige nummer tien.

Op de werkvloer voelden voetballers en trainers zich onder het bewind van Johansson vaak onderdeel van een commercieel circus. Zo noemde trainer Louis van Gaal de Champions League „een commercieel gedrocht”. In de huidige opzet kunnen Engeland, Italië en Spanje met vier vertegenwoordigers deelnemen. Platini wil van de Champions League weer een toernooi voor landskampioenen maken, zodat er ruimte ontstaat voor de kleine landen die nu met hun titelhouders vroegtijdig worden geëlimineerd voor het hoofdtoernooi of zijn aangewezen op de strijd om de UEFA Cup.

De voormalige speler van Nancy, Saint-Etienne, Juventus en het Franse elftal, zal een harde dobber krijgen om de hervormingen die hij in zijn hoofd heeft te verwezenlijken. Zelf mag Platini dan vooruitstrevend zijn, hij stuit de komende jaren in het uitvoerend comité, het hoogste orgaan van de UEFA, op de conservatieve volgelingen van Johansson. Hij is bovendien gebonden aan allerlei commerciële overeenkomsten en niet in de laatste plaats de lucratieve tv-contracten. Tevens zal Platini kritiek krijgen van de G14, de belangenorganisatie van achttien Europese topclubs, waaronder Ajax en PSV. Als het hem al lukt aan de opzet van de Champions League te morrelen, dan kan dat op z’n vroegst voor het seizoen 2009-2010.

Platini had aan de oevers van de Rijn niet de steun van Nederland. Sprengers is immers ook voorzitter van de KNVB en liet de bond voor Johansson stemmen. De schatbewaarder van de UEFA zei eerder dat Platini „niet uitblinkt in besturen”. Zelden heeft hij de Fransman, die al deel uitmaakte van het uitvoerend comité, kunnen betrappen op een positieve bijdrage. „En als hij nu wel met vernieuwingen komt, laat ik me daardoor verrassen”, aldus de teleurgestelde Limburger. „Iets zeggen is toch wat anders dan omzetten in daden.” Sprengers noemde de verkiezing van Platini „de prijs die de voetbalwereld moet betalen voor de democratie.”

De KNVB-preses weet zich nog twee jaar verzekerd van zijn baan als penningmeester van de UEFA. Hij maakt zich meer zorgen over de professionele staf van de Europese voetbalunie die Platini mogelijk drastisch wil wijzigen. De nieuwe voorzitter heeft aangekondigd in Zwitserland, waar het hoofdkantoor van de UEFA is gevestigd, te gaan wonen en werken. Johansson opereerde op afstand vanuit Zweden.

In tegenstelling tot Sprengers reageerde een andere Nederlander, Theo van Seggelen, verheugd op de verkiezing van Platini. Al verwacht ook hij vooralsnog geen grote veranderingen. De secretaris van de internationale spelersvakbond FIFPro rekent wel op een betere verstandhouding met de preses van de UEFA. „Met Johansson hebben wij in totaal twee keer één minuut gesproken. Platini zat bij ons regelmatig aan tafel. Op 10 januari hebben wij onze morele steun voor hem uitgesproken. Dit is een absolute uitdaging voor een oud-voetballer.”

    • Erik Oudshoorn