Bizarre aerobics op YouTube

De Amerikaanse rockband OK Go scoorde een hit dankzij hun huis-tuin-en-keuken-videoclip op YouTube, ontdekt Lukas Keijser

SYNCHROON: OK Go op de loopbandapparaten Foto Reuters Chicago alternative rock band OK Go perform a treadmill dance in this undated publicity photograph. The bank has become more popular on video-sharing website YouTube than they have ever been on MTV thanks to their treadmill dance video that has been viewed several million times by Internet users and featured on news programs around the world. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Capitol Records/EMI/Handout (UNITED STATES)
SYNCHROON: OK Go op de loopbandapparaten Foto Reuters Chicago alternative rock band OK Go perform a treadmill dance in this undated publicity photograph. The bank has become more popular on video-sharing website YouTube than they have ever been on MTV thanks to their treadmill dance video that has been viewed several million times by Internet users and featured on news programs around the world. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Capitol Records/EMI/Handout (UNITED STATES) REUTERS

Om beroemd te worden hoef je de deur niet meer uit. Bands als Arctic Monkeys en zangeressen als Lily Allen werden het via de communitysite MySpace, maar ook de videosite YouTube is een concurrent van het amateurpoppodiumcircuit en de tv-talentenshows geworden.

De Spaanse La Terremoto de Alcorcón, de valszingende travestiet in het te strakke gouden balletpak die uiteindelijk een vrouw bleek te zijn, werd er bijvoorbeeld afgelopen zomer bekend met haar parodie op het nummer ‘Hung Up’ van Madonna. Ook het Finse jaren zeventig-duo Armi & Danny, van wie de vrouwelijke helft inmiddels dood is, brak vorig jaar wereldwijd door dankzij de upload van een van hun video's waarin ze worden begeleid door een wel heel expressieve showdansgroep. Het filmpje is onder internetters bekend als ‘The Worst Video Ever’.

De laatste YouTube-monsterhit is de Amerikaanse rockband OK Go die sinds 2002 bestaat. De band bracht bracht een paar singles uit, maar succes kwam pas echt toen ze filmpjes op YouTube plaatsten. De videoclip bij het nummer ‘Here it Goes Again’ dat vijf maanden geleden op YouTube verscheen, werd in de eerste zes dagen door één miljoen keer mensen bekeken. Het staat inmiddels op de negende plaats van best bekeken YouTube-video’s en is daarmee de populairste muziekvideo daar.

Ook in het filmpje van OK Go is een ingewikkelde dansroutine te zien. De vier bandleden dansen synchroon in een fitnessruimte waar acht loopbandapparaten staan opgesteld. Ze doen wat aerobics, wat jaren negentig-house, wat Michael Jackson maar dan minder sierlijk, en gebruiken, zoals je vroeger leerde bij jazzballetles, de hele ruimte. Vooral dansen ze samen met de apparaten. Ze rennen over de loopband, laten zich vallen en zweven het beeld uit, waarna ze er weer overheen springen voor nog een verrassende move.

Het filmpje is gemaakt met een huis-tuin-en-keukenvideocamera en kostte haast niets. De zus van de zanger van OK Go is de choreograaf en de regisseur. De bandleden dragen oudemannenkleren die zelfs op de rommelmarkt niemand wil hebben. Het decor is lelijk: voor de grote wandspiegel hangt een zilverkleurig doek.

Nieuw? Er bestaan veel van dit soort videoclips. Je ziet ze op YouTube en in Berlijn op het tv-station Motor TV dat alleen maar alternatieve muziek, en dus vooral doe-het-zelf-video’s uitzendt. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je verlangt naar af en toe een gladgeproduceerde Hollywoodclip.

Wat de clip van OK Go toch bijzonder maakt, is vooral de onmogelijke choreografie die doet denken aan de videoclips bij ‘Praise You’ van Fatboy Slim en ‘Around the World’ van Daft Punk. Doordat er niet in is gesneden blijf je je afvragen hoe ze de routine hebben kunnen onthouden en hoeveel takes er nodig zijn geweest. Door het bizarre samenspel met de fitnessapparaten is het filmpje nog grappiger dan de vroegere video van OK Go bij het nummer ‘A Million Ways to be Cruel’, met hetzelfde concept, maar dan in een tuin en zonder elektrische danspartners.

Buiten YouTube is OK Go inmiddels ook beroemd. Afgelopen november werd de videoclip van de band genomineerd voor een Grammy, hun tweede album werd nummer 2 in de iTunes Music Store en ze treden op over de hele wereld, zoals in februari in Amsterdam. De Amerikaanse muziekzender nomineerde ze onlangs voor de online verkiezing van de veertig grootste internetsterren naast onder andere MySpace-medeoprichter Tom Anderson.

Intussen blijft OK Go actief op internet. De band houdt een een weblog, een MySpace-profiel en site bij. Onlangs organiseerden ze daar een OK Go-dance contest waarvan de resultaten, uiteraard, op YouTube zijn te vinden.

    • Lukas Keijser