Bij botsing Fatah en Hamas 12 doden

De viering van de eerste verjaardag van de verkiezingsoverwinning van de moslimfundamentalistische Hamas is uitgelopen op ernstige botsingen met Fatah, waarbij 12 doden en 35 gewonden zijn gevallen. In Gazastad, Nablus en Ramallah werden gisteren 26 Hamasactivisten gegijzeld door Al-Aqsamartelarenbrigades.

De hevigste botsingen vonden plaats in het vluchtelingenkamp Jabaliya bij Gazastad, waar de gewapende vleugel van Hamas het huis van een Fatah-leider omsingelde en bestormde. De spanningen in Jabalya liepen zo hoog op dat een manifestatie met premier Haniyeh geannuleerd.

Het onmiddellijke gevolg van de gevechten is dat een nieuwe poging een eenheidsregering te vormen is gestrand. „De impasse is compleet. Alle gesprekken zijn afgelast”, aldus Mohammed Edwan, woordvoerder van de Palestijnse president Abbas, in Ramallah. Een paar uur eerder had de Fatah- en PLO-leider in Davos gezegd dat er binnen drie weken een eenheidsregering zal zijn.

Abbas probeert al sinds de vorming van een Hamas-regering in maart 2006 een regering te vormen met Hamas. Struikelblokken zijn de zetelverdeling en de vraag of de regering Israël wel of niet moet „erkennen” (Fatah) of aanvaarden als „een realiteit” (Hamas). Hamas beschuldigt Fatah ervan een lakei te zijn van de Verenigde Staten, Fatah zegt dat Hamas orders en geld aanneemt van Iran. De Palestijns-Israëlische onderhandelingen bevinden in een nog diepere impasse. Israël wil dat Abbas Hamas aan de kant zet.

In alle grote Palestijnse steden werden vrijdag na het middaggebed demonstraties van Hamas en Fatah gehouden. Uit peilingen blijkt dat als er nu verkiezingen worden gehouden het weer een nek-aan-nekrace zou zijn.