Weekendschool Deel 1

Elke zondag gaan 36 kinderen naar de ‘weekendschool’. Deze zondag ondervroegen zij daar de ‘burgemeester’ van Slotervaart. „Hij heeft een raar accent. Hij zit vol humor”.

na de persconferentie deelt Ahmed Marcouch handtekeningen uit. Amsterdam, 21 jan 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

De weekendschool zit in een echt kantoorgebouw in Amsterdam. Daar kunnen de kinderen uit Amsterdam-West vragen stellen aan echte journalisten, artsen, advocaten, sterrenkundigen en politici. Afgelopen zondag kwam Ahmed Marcouch langs. Hij is de ‘burgemeester’ van de wijk Slotervaart in Amsterdam. Zeven kinderen vertellen wat ze hebben besproken met Ahmed.

„Hij was 10 jaar toen hij uit Marokko naar Nederland kwam. Hij wou eigenlijk een timmerman worden maar dat kon hij niet worden omdat hij zichzelf erg onhandig vond. Dus werd hij politie”. Elias Khaldi Ahannach (10 jaar)

„Hij was vroeger een politieagent. De dieven vonden hem niet lief omdat hij ze had gepakt. Hij was vroeger de woordvoerder van de moskeen dus als iemand vragen had over de moskee of iets anders gingen ze hem bellen om het te vragen. Hij kreeg de meeste telefoons toen Theo van Gogh werd gedood”. Sümeyra Özer (11 jaar)

„Zijn lievelingseten is Thais. Hij vond het verschrikkelijk dat Theo van Gogh is vermoord. Hij vindt het verschrikkelijk dat Saddam Hoessein is vermoord”. Gülsah Kunt (10 jaar)

„Ik vind hem grappig, omdat hij grappig praat. Hij heeft een raar accent. Hij zit vol humor. Hij is Marokkaans. Hij had veel broertjes en zusjes. In totaal waren ze met zijn vijftienen! Ze woonden in een klein huisje”. Emin Tuncer (11 jaar)

„Hij voelde zich 2 keer gediscrimineerd. Hij wilde een baan wel maar hij heeft het niet gekregen omdat hij een Marokkaan is. Een Nederlandse jongen zei tegen me dat ik mijn hoofddoek moest af doen en het Nederlandse geloof moest geloven. ik zei nee, ik geloof in het geloof van mijn familie. Dat is gisteren gebeurd. Ik was heel boos op hem, ik ging weg want hij ging te ver”. Yasmina Bouizgarn (10 jaar)

„Ahmed zei dat mensen andere geloven moeten respecteren. Dus respect voor andere geloven ook als je niet in dat geloof gelooft”. Enes Uyar (11 jaar)

„Hij verdient €5000 per maand. En Ahmed is blij dat hij nu een eigen huisje heeft.’’ Gino Bert Chin (11 jaar)

„Ik wou nog vragen of hij kon helpen dat iedereen die een oud huis heeft een nieuw huis kan krijgen”. Burçu Yurt (11 jaar)

Wie zou jij het liefst interviewen? Stuur ons een briefje of e-mail naar kinderpagina@nrc.nl

    • Ahmet Olgun