Waarom anarchisme voor alles wat ontspoord is?

In het artikel `De daders hebben nooit berouw getoond`, wordt de RAF (Baader-Meinhofgroep) ”een anarchistische stadsguerrilla naar Latijns-Amerikaans voorbeeld” genoemd (NRC Handelsblad, 23 januari). Deze benaming demonstreert een gebrekkige kennis van het onderwerp.

De Latijns-Amerikaanse stadsguerrilla noch de RAF was anarchistisch geïnspireerd. Een blik in de politieke geschriften van Tupamaros of de RAF maakt op slag duidelijk dat het om varianten van marxisme-leninisme ging (voorhoededoctrine).

Waarom toch altijd weer het anarchisme gebruiken voor alles wat ontspoord is? Het anarchisme is nu juist een van de weinige ideologieën die zich door de geschiedenis heen altijd verre heeft gehouden van ordinaire machtspolitiek `in naam van het volk`.

    • Boudewijn Chorus