VS: meer geld voor Kabul

De Verenigde Staten willen 10,6 miljard dollar extra vrijmaken voor initiatieven in Afghanistan. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice bekend kort voor vandaag een NAVO-top in Brussel over Afghanistan begon. De bekendmaking volgde op de mededeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat 3.200 militairen van de 10de Bergdivisie die in Afghanistan zijn, vier maanden langer in het land zullen blijven.

De hoogste NAVO-commandant in Afghanistan, generaal David Richards, maakte gisteren bekend dat zijn troepenmacht binnenkort versterking krijgt van een extra gevechtsbrigade. Het was niet meteen duidelijk om hoeveel militairen het gaan en welke landen die leveren. Verscheidene Europese landen overwegen om hun bijdrage aan de NAVO-troepenmacht uit te breiden.

Ongeveer 2 miljard van het Amerikaanse geld is bedoeld voor de wederopbouw van Afghanistan en 8,6 miljard gaat naar de versterking van de Afghaanse regeringstroepen. De Amerikanen willen 70.000 nieuwe Afghaanse soldaten en 82.000 nieuwe agenten van de nationale politie opleiden en uitrusten. De Amerikaanse regering zal volgende maand een formeel verzoek voor het geld voorleggen aan het Congres.

De Europese Unie kondigde vandaag aan dat zij de komende vier jaar 600 miljoen euro aan hulp zal uitgeven aan Afghanistan. (AP, Reuters, AFP)