Vijfhonderd 160-jes op één dag

De 160-gedichtenwedstrijd levert verrassend veel op.

Van een meisje van zeven tot de Kamer-voorzitster.

De Haarlemse striptekenares Gerrie Hondius (32) heeft de door nrc.next uitgeschreven 160 tekens-wedstrijd gewonnen. Honderdzestig tekens, inclusief leestekens en spaties, is wat een sms-bericht maximaal kan bevatten. In het kader van de Gedichtendag maakte nrc.next gisteren om 7 uur ’s ochtend bekend dat wie vóór 16.00 uur ’s middags een gedicht van 160 tekens op www.precies160.nl intikte kans maakte op een prijs van 1000 euro.

Het aantal 160-jes waarover een driekoppige jury moest oordelen was overweldigend: ruim 500 inzendingen stroomden in de loop van de dag binnen, waaronder gedichten van scholieren en zelfs een niet onverdienstelijk poëem van een meisje van zeven. Onder de talrijke poëtische sms-berichten waren er enkele van professionele dichters als Elly de Waard, Catharina Blaauwendraad, Eva Cox en Anne van Amstel. Verrassend was ook de bijdrage de voorzitster van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Zij dichtte, geheel volgens de regels van het 160-genre: M’n meisjesdroom wordt waar!/ Past ’n werkelijkheid van/ wetten, moties,/ vragenuur en spoeddebatten/ in honderdzestig tekens?/ Kijk maar er staat echt/ wat er staat!

De jury (bestaande uit ondergetekende, dichter F. Starik en 160-bedenkster Sofie Cerutti) was niet alleen verheugd over het aantal inzendingen, maar ook over het hoge niveau. Zeker twintig van de inzendingen kwamen voor bekroning in aanmerking.

Bij het selecteren van de zeven beste gedichten die op deze pagina zijn afgedrukt is niet gelet op ‘bekende namen’. Er is puur gekozen voor kwaliteit: poëzie werd belangrijker bevonden dan lolligheid en taalvirtuositeit, al was humor, zoals in ‘In mijn neus zit een verse kikker’ van Floris Verhey, wel degelijk een criterium. Datzelfde geldt voor virtuositeit. Grote bewondering heeft de jury in dit verband voor ‘Hardstikke prima toch?’ van Peter Knipmeijer dat van a tot z voldoet aan de regels van de Olleke Bolleke-dichtvorm. „Razend knap om het strakke schema van de 160 te combineren met een andere strenge dichtvorm”, oordeelde de jury. David Galjaard wist in 160 tekens een heuse limerick te componeren.

Aan de eisen die gesteld kunnen worden aan een 160, zowel wat betreft taal, ritme, kracht en inhoud voldeed het gedicht van Gerdie Hondius in de ogen van de jury het meest. De winnares is podiumdichteres en wil haar prijs besteden aan het samenstellen van een dichtbundel en als dat niet lukt aan een feestjurk.

    • Elsbeth Etty