Vervangend vervoer RandstadRail niet langer gratis

Den Haag. Vanaf maandag is het vervangend vervoer voor Randstad-Rail niet meer gratis. Dat maakten de Haagse en Rotterdamse vervoerders HTM en RET gisteren bekend. ”We erkennen dat het vervangend vervoer niet dezelfde kwaliteit heeft als de railverbinding. Maar we vinden het redelijk om weer geld te gaan vragen”, aldus een woordvoerder van HTM. Reizigers kunnen nog wel met dertig procent korting reizen. De Zoetermeerse gemeenteraad is verdeeld over het besluit. ”We zijn het er niet mee eens”, aldus Anja van Zantvoort van de PvdA-fractie. Ze roept reizigers op zoveel mogelijk klachten te blijven melden. Volgens wethouder voor verkeer Pieter Smit (D66) maken echter te veel mensen gebruik van het vervangend vervoer die er niet in horen, zoals schoolkinderen en mensen ”die zich vervelen”. Het vervangend vervoer was gratis sinds 29 november, toen de Inspectie van Verkeer en Waterstaat RandstadRail stillegde, nadat twee voertuigen waren ontspoord.