Versleten stem heeft nu wel fraaie doorleefdheid

cd pop Kristin Hersh. Learn To Sing Like A Star 4ad ***--

cd pop

Kristin Hersh. Learn To Sing Like A Star

4ad

***--

Het slechte nieuws is: de stem van Kristin Hersh, ooit helder en kwinkelerend als een voorjaarsvogel, is de afgelopen tien jaar veranderd in een dunne, hese zangstem. De zangeres die in het post-grunge tijdperk aanvoerster was van de Amerikaanse indie-succesband Throwing Muses, begon in 1998 aan een solocarrière. En hoewel we hier niet veel van haar vernamen was Hersh constant productief. Niet alleen kreeg ze vier kinderen (waarvan de oudste al weer muzikant is), ze maakte ook cd’s met uiteenlopende muzikanten.

Zou het slijtage zijn? Daar lijkt het op, alsof Hersh te lang, in te veel rokerige zaaltjes boven de muziek uit moest zingen. Maar het goed nieuws is dat Kristin Hersh je op haar nieuwe cd haar beperkingen doet vergeten met een plaat die gloedvolle instrumentaties combineert met haar bijna Marianne Faithful-achtige doorleefdheid. Navrante violen en cello’s begeleiden samen met akoestische gitaar de grillige patronen van Hersh’ liedjes, die klinken alsof duivels en demonen getemd moeten worden. Dat is onverwacht fraai. Maar wat zou ze met die titel bedoelen?

    • Hester Carvalho