Tuchtcollege voor klachten in jeugdzorg

Nog dit jaar moet er een tuchtcollege worden ingesteld dat klachten over hulpverleners in de jeugdzorg zal behandelen. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, CDA) trekt daarvoor een miljoen euro uit.

Dat heeft de staatssecretaris vandaag bekend gemaakt. Net als artsen, advocaten en notarissen moet ook de jeugdzorg een „zelfreinigend systeem” krijgen, waarbij leden van de beroepsgroep zelf elkaar toetsen en een tuchtraad klachten behandelt. Hulpverleners in de jeugdzorg kunnen bij klachten door het tuchtcollege worden gewaarschuwd, berispt of, als zwaarste sanctie, uit hun beroep worden gezet.

Na de dood van een driejarige peuter uit Alphen aan de Rijn, in 2004, werd de gezinsvoogd van het meisje verantwoordelijk gehouden. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie besloten de gezinsvoogd te vervolgen. Volgens het OM valt de gezinsvoogd dood door schuld te verwijten omdat ze het meisje niet uit huis plaatste, hoewel er signalen waren die wezen op mishandeling.

Naar aanleiding van dit incident stelde de beroepsgroep al dat het strafrecht niet de enige oplossing kan zijn om dit soort gebeurtenissen en mogelijke fouten te beoordelen.

Voorzitter Hans Nieukerke van de jeugdzorgsector van de werkgeversorganisatie MO-groep, waarbij de bureaus Jeugdzorg zijn aangesloten, is blij verrast door de toezegging van staatssecretaris Ross. „Als werkgeversclub vinden wij al heel lang dat het er moet komen. Volgende week hebben we besprekingen met tuchtrechtdeskundigen van adviesbureau KPMG.”

De staatssecretaris wil, zegt haar woordvoerder, „graag meedenken en meefinancieren”. De jeugdzorg moet meer investeren in beroepsopleidingen en een beroepsvereniging instellen. Daarbinnen zal een „club van wijze lieden” zich gaan toeleggen op het tuchtrecht.