Televisie Voorkeur

In het programma Timewatch onderzoekt archeoloog Julian Richards ‘Hadrian’s Wall’, een door de Romeinen aangelegd verdedigingswerk in Engeland tegen de barbaarse Schotten uit het noorden. Hoewel archeologen nog maar een fractie van de muur en forten hebben onderzocht, zijn er al bijzondere schoenen, vloerverwarming en parfums gevonden. BBC2, 22.00-22.50u.

actualiteiten

Eén vandaag. Onder meer aandacht voor de bijeenkomst, komend weekeinde, van de 18 landen die de Europese grondwet hebben geratificeerd. Zij willen verder en onder voorzitterschap van Duitsland worden voorbereidingen getroffen voor een aangepast verdrag. Verder aandacht voor ‘urbanfeesten’ die steeds meer verzet oproepen omdat die met agressie en geweld gepaard zouden gaan, en dak- en thuislozen uit Den Bosch die poseren voor een nieuwe creatie van de Nachtwacht. Ned.1, 18.20-18.50u.

Nova. Portret van en gesprek met de scheidende CDA-minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs. Met haar wordt in de studio vier jaar Nederlands verkeersbeleid doorgenomen. Ook een reportage over de bronzen beelden in Nederland en hoe deze beter tegen vernielingen beveiligd kunnen worden. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Seconds From Disaster: Skywalk Collapse. In 1981 breken in het Hyatt Hotel, Kansas City, enkele loopbruggen los van hun bevestiging. Ze komen bovenop de toeschouwers eronder terecht – met 114 doden en 186 gewonden als gevolg. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? National Geographic, 21.30-22.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. Terugblik op de afgelopen televisiemaand met Fons van Westerloo over RTL 4 en de ijsdansoorlog en Jan Mulder over Tien en Louis van Gaal. Schrijver Joost Zwagerman tipt andere mediaonderwerpen aan. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Presentator Ivo Niehe praat over zijn optredens in het theater en Femke Halsema over haar wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat nieuwe ministers voor een commissie moeten verschijnen met hun geloofsbrieven. Ook aanwezig Frieda Menco-Brommet die in de oorlog in Auschwitz terechtkwam, waar zij Anne Frank ontmoette. Programmamaker Ad van Liempt schreef een boek over haar leven met als titel Frieda – een verslag van een gelijmd leven. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Wildlife: Aangenaam – Familie Chimpansee. Vierde aflevering in een Britse natuurdocumentaire over het wel en wee van een chimpanseefamilie, gefilmd gedurende acht jaar in Gombe Stream National Park in Tanzania. Ned.2, 19.55-20.25u.

Vermist. Op een geheime locatie een gesprek met de 36-jarige Miranda van den Berg en haar 6-jarige dochtertje Noa. Zij zijn op de vlucht om uit handen te blijven van de Italiaanse vader van Noa en justitie. Het gerechtshof in Den Haag besliste dat Noa – die ruim drie jaar in Nederland woont – en bij haar moeder wil blijven, terug moet naar Italië waar ze is geboren. Inmiddels is de vader van Noa, Franco Sarri, in Nederland gearriveerd om zijn dochter op te halen. Ned.1, 20.30-21.30u.

De bende van Wim. Wim Opbrouck, Michiel Hendryckx en Jean Blaute laten Schotland achter hun en nemen de nachtboot naar het eiland Man, het mekka voor motorrijders. Dit is de enige plek in Europa waar buiten de bebouwde kom geen snelheidsbeperkingen zijn. Hier wordt de Tourist Trophy gehouden, een race waarin motorcoureurs met meer dan tweehonderd kilometer per uur door de bergen en de dorpen van het eiland scheuren. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

Dossier 2300: Mijn moeder is mijn vader. Over kinderen die moeten leven met een ouder die transseksueel is. Hoewel transseksualiteit de laatste jaren minder taboes kent, is het voor een kind zeer ingrijpend om mee te moeten maken hoe mama in een papa verandert. RTL4, 22.55-23.55u.

Amusement & kunst

André Rieu op weg naar New York. Vierde aflevering in een serie waarin orkestleider André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest en Koor in Amerika gevolgd worden tijdens de voorbereidingen van hun optreden in de beroemde Radio City Music Hall in New York. Ned.1, 21.30-22.00u.

Cinema.nl. Vanaf het filmfestival in Rotterdam onder anderen een gesprek met filmmaker Johnny To over zijn werk en werkwijze. To maakte vele ‘Hong Kong gangsterfilms’ met flitsende acties en coole gangsters. Ned.2, 0.00-0.25u.

Drama

Shouf shouf de serie: Tussen kunst en niets. Eerste aflevering van een nieuwe reeks van de comedyserie met Mimoun Oaïssa, Mimoun Ouled Radi, Mohammed Chaara en anderen. Ap kan een café beginnen, mede dankzij een tijdig binnengehaalde erfenis van Robbie. Ned.3, 21.55-22.30u.

sport

Tennistoernooi Australian Open. Rechtstreeks verslag van de finale vrouwen in het tennistoernooi van Australië: de Amerikaanse Serena Williams tegen Russische Maria Sjarapova. Het commentaar is van Marcella Mesker. Ned.1, 3.15-6.30u.

Eredivisie live: Heerenveen - Heracles Almelo. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van Heerenveen tegen Heracles Almelo. Commentaar van Leo Driessen. RTL7, 20.30-22.30u.