Televisie Film van de dag

Uit Old Joy. scene uit de film Old Joy (regie Kelly Reichardt 2006)
Uit Old Joy. scene uit de film Old Joy (regie Kelly Reichardt 2006)

Old Joy. Deze kalme film, waarin de spanning onderhuids is, kreeg vorig jaar op het Filmfestival Rotterdam een Tiger Award. Twee vrienden van vroeger, inmiddels flink volwassen geworden, gaan samen een weekendje wandelen in de ruige bergen van Oregon. De een is gearriveerd (baan, vrouw, kind op komst), de ander zeker niet.Van meet af aan voel je dat van een gelukkige reünie geen sprake zal zijn. De enige vraag is dan of dit weekend een vergissing is, maar op een heel bijzondere manier is regisseuse Kelly Reichardt erin geslaagd de hele kwestie naar een hoger, rijker plan te tillen, waar de vragen fundamenteler zijn en de antwoorden minder eendimensionaal. Old Joy is van een uitzonderlijke subtiliteit, vooral door het acteren van Will Oldham (in het dagelijks leven beter bekend als muzikant) als de niet-gearriveerde Kurt en door de overweldigende natuur.

(Kelly Reichardt, 2006, VS), Ned. 2, 0.25-1.35u.