Sunnieten en shi’ieten in Beiroet slaags

In de Libanese hoofdstad Beiroet heerste vanochtend gespannen rust nadat gisteren vier doden en 150 gewonden waren gevallen bij een explosie van geweld tussen sunnitische aanhangers van de regering en sympathisanten van de shi’itische organisatie Hezbollah.

Regeringsmilitairen met tanks maakten gisteren een einde aan de gevechten bij de Arabische Universiteit, de zwaarste sunnitisch-shi’itische botsingen sinds de burgeroorlog (1975-1990). Later werd voor het eerst sinds 1996 in de hele stad een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd. Leiders van beide gemeenschappen riepen hun aanhangers al eerder op de avond op naar huis te gaan. Hezbollahleider Hassan Nasrallah kondigde daartoe zelfs een fatwa, een religieus decreet, uit. Onderwijsinstellingen blijven tot maandag dicht op bevel van het ministerie van Onderwijs. In de straten van Beiroet wordt extra gepatrouilleerd.

Het geweld onderstreepte de vrees dat het sektarisch verdeelde Libanon opnieuw afglijdt naar burgeroorlog. Premier Siniora, die in Parijs was voor een donorconferentie waar Libanon zo’n 7 miljard dollar aan hulp werd toegezegd, riep gisteren de Libanezen op „wijs te zijn” en „zich te distantiëren van de spanningen”.

Op de achtergrond van de huidige problemen staat de inmidddels maanden oude campagne van het door Syrië gesteunde, fundamentalistische Hezbollah en zijn christelijke bondgenoten voor grotere zeggenschap – een de facto veto – in de door het Westen gesteunde regering. Die wordt nu door sunnieten, anti-Syrische christenen en druzen gedomineerd. In dat kader organiseerde Hezbollah dinsdag een algemene staking, die met wegblokkades werd afgedwongen. De staking leidde tot botsingen met regeringsaanhangers verspreid over het land, waarbij drie doden vielen. Hoewel Hezbollah ’s avonds een eind maakte aan de staking, is het sindsdien het onrustig gebleven. Sinds dinsdag heeft het leger ongeveer 200 mensen aangehouden. Druzenleider Walid Jumblatt riep vanochtend de shi’itische parlementsvoorzitter op het parlement bijeen te roepen om zo de dialoog tussen de ruziënde partijen te herstellen.

Het geweld bij de Arabische Universiteit, in het zuiden van Beiroet, begon met een vechtpartij in de cafetaria. Toen sunnieten uit de omliggende wijk, Tarik al-Jadideh, toestroomden, riepen activisten van Hezbollah ook versterkingen op. Het geweld ontaardde in felle straatgevechten, waarbij regeringsaanhangers het gebouw van een kleine pro-Hezbollahpartij in brand staken en Hezbollahsympathisanten tot kilometers verderop winkelruiten insloegen. Kranten publiceerden vandaag foto’s van sluipschutters op de daken van flatgebouwen. (AP, AFP)