Studenten eisen extra uren

Scholieren en studenten protesteren vandaag tegen het ‘nieuwe leren’. In een petitie aan staatssecretaris Bruins (Onderwijs, VVD), die ze vanmiddag aanbieden in Den Haag, eisen ze meer lesuren en een betere begeleiding. Met die maatregelen hopen ze dat de kennisoverdracht in ere wordt hersteld.

Drie scholieren- en studentenorganisaties, uit het voortgezet onderwijs (LAKS), beroepsonderwijs (JOB) en hoger onderwijs (LSVb), hebben de petitie gezamenlijk ondertekend. Het probleem, aldus de organisaties, speelt van het vmbo tot het hbo. De vereniging Beter Onderwijs Nederland verklaart „vierkant” achter de protestactie te staan.

Het nieuwe leren is een onderwijsvorm waarbij leerlingen en studenten zelf verantwoordelijk zijn voor de manier waarop ze lesstof tot zich nemen. Leraren geven minder klassikale uitleg dan vroeger, en treden meer op als coach die leerlingen begeleidt.

Volgens de studenten en scholieren is het nieuwe leren onder meer verantwoordelijk voor hun verslechterde taal- en rekencapaciteiten, waar media veel over schrijven. „Natuurlijk worden leerlingen minder goed in wiskunde als je het aantal uren wiskunde halveert”, zeggen ze in de petitie.

De scholieren en studenten hopen dat de verantwoordelijke bewindspersonen ingrijpen. Tot nu toe heeft minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) zich op het standpunt gesteld dat scholen zelf moeten weten hoe ze hun onderwijs inrichten.

Volgens bestuurslid Fieke Nobel van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) denken leraren op het mbo „dat ze geen les meer hoeven geven”. Sommige scholieren, zegt Nobel, krijgen maar vier uur per week les.

Irene van den Broek, voorzitter van studentenbond LSVb, noemt het „krom” dat het ministerie de verantwoordelijkheid bij de scholen legt. „Als het overal fout gaat, moet het ministerie ingrijpen.”