Steun Irak voor offensief Bagdad

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft gisteren tijdens een roerige parlementszitting unanieme steun gekregen voor het komende grote Amerikaans-Iraakse offensief om een eind te maken aan het geweld in Bagdad. Maar hij werd doelwit van scherpe kritiek van het sunnitische parlementslid Abdul-Nasser al-Jannabi, die Maliki’s door shi’ieten gedomineerde regering ervan beschuldigde de sunnitische minderheid te vervolgen en niets te doen aan verzoening van de tegenstellingen tussen sunnieten en shi’ieten.

Maliki gaf geen bijzonderheden over het nieuwe offensief, operatie Wetshandhaving, waarvoor de Amerikaanse president George Bush 17.000 extra militairen naar de hoofdstad stuurt. Hij zei niet wanneer het offensief begint. Amerikaanse functionarissen hebben aangegeven dat de operatie rond 1 februari in ernst van start gaat. In Bagdad is formeel nog het afgelopen zomer begonnen veiligheidsoffensief Samen Voorwaarts aan de gang.

Kort nadat Maliki in het parlement had verzekerd dat „er geen veilige plek in Irak zal zijn voor terroristen”, werden in de shi’itische wijk Karradah zeker 30 mensen gedood en 60 gewond bij een zelfmoordaanslag, de tweede bomaanslag in drie dagen in de wijk. Woedende bewoners gingen de straat op en schreeuwden leuzen als ‘Weg met de sunnieten!’. Gisteren werden in Bagdad verder de lijken van 40 mensen gevonden, van wie de meesten na foltering waren doodgeschoten. Vandaag werden 14 mensen gedood bij de ontploffing van een in een doos met duiven verborgen bom op een drukke dierenmarkt in het centrum van de stad.

The Washington Post meldde vandaag dat president Bush de Amerikaanse militairen in Irak heeft geautoriseerd om Iraanse agenten te doden of gevangen te nemen. De krant citeerde regeringsfunctionarissen. Iraanse burgers en diplomaten vallen niet onder de autorisatie. Bij invallen bij shi’itische organisaties en in een officiële Iraanse vertegenwoordiging in Iraaks Koerdistan hebben Amerikaanse troepen de afgelopen tijd tot woede van Iran – en van Iraakse regeringsfunctionarissen – verscheidene Iraniërs opgepakt, van wie de meesten overigens weer zijn vrijgelaten. De Amerikaanse regering beschuldigt Iran van (wapen)steun aan extremisten en andere inspanningen om Irak te destabiliseren. Ambassadeur Zalmay Khalilzad heeft bewijzen beloofd. Irak zelf onderhoudt goede relaties met Iran. (AP, AFP)