Siemens kijkt vooruit

Wanneer zou het Klaus Kleinfeld te veel worden? De topman van Siemens, het door schandalen geplaagde Duitse elektronicaconcern, moet een onderzoek naar corruptie in goede banen zien te leiden en in beroep gaan tegen een boete van ruim 396 miljoen euro van de Europese Commissie wegens het maken van prijsafspraken. Nu heeft hij daaraan nog een overname en de verkoop van een bedrijfsonderdeel toegevoegd. Dat lijkt roekeloos, maar daarmee geeft Kleinfeld wel een boodschap af.

In de eerste plaats wil hij vasthouden aan zijn strategie, wat betekent dat hij zich zal richten op activiteiten met een flinke groei en hoge rendementen. UGS, het softwarebedrijf dat Siemens voor 2,7 miljard euro overneemt, maakt gewilde software die bedrijven in staat stelt snel en goedkoop te fabriceren. De divisie voor auto-elektronica VDO, die Siemens deels wil afstoten, is sterk afhankelijk van de wisselvallige auto-industrie. VDO zou 7 miljard euro kunnen opleveren.

Nog belangrijker is dat Kleinfeld steeds meer afstand neemt van zijn voorganger, de huidige president-commissaris Heinrich von Pierer. Von Pierer bouwde de VDO-divisie op via zijn grootste transactie ooit, de overname voor 9,5 miljard euro van Atecs van Mannesmann in 2001. Het naar de beurs brengen van een minderheid van de aandelen van VDO is een subtiele breuk met het verleden, en zal degenen geruststellen die bang zijn dat Kleinfeld wordt gehinderd door de voortdurende aanwezigheid van Von Pierer.

Sommigen vinden misschien dat Kleinfeld beter kan wachten tot de overige problemen van Siemens zijn opgelost. Maar het lijkt verstandiger om de vaart erin te houden. Kleinfeld heeft zo op effectieve wijze het verschil benadrukt tussen het lompe conglomeraat uit de tijd van Von Pierer, toen de vermeende corruptie en prijsafspraken plaatsvonden, en het Siemens van vandaag de dag, dat het eigenlijk behoorlijk goed doet.

De zorg bestaat uiteraard dat als het omkoopschandaal zich uitbreidt, het de mogelijkheden van Kleinfeld zal beperken om deze transacties tot een goed einde te brengen. Maar Kleinfeld lijkt niet onder de indruk. Dat komt misschien doordat de meeste divisies van Siemens al behoorlijk zelfstandig zijn, behalve in naam. Wat, gezien het feit dat Siemens wordt verhandeld tegen een korting van 15 procent ten opzichte van de som van zijn onderdelen, het verlangen van beleggers naar een drastischer sanering alleen maar zal doen toenemen.

John Foley

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • John Foley