Schikking Legiolease definitief

De Duisenberg-schikking voor aandelenleasebeleggers geldt voor alle gedupeerde klanten van de Belgische Dexia Bank. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam gisteren bepaald.

Daarmee raken tienduizenden particuliere investeerders tweederde van hun beleggingsschuld kwijt die zij nog hadden uitstaan bij Dexia, de belangrijkste aanbieder van aandelenleaseproducten onder de merknaam Legiolease.

Tijdens de beurshausse eind jaren negentig belegden tienduizenden beleggers met geleend geld in aandelen via de leaseconstructie. Toen de beurskoersen kelderden kwamen veel van deze beleggers in de problemen en bleven ze achter met grote schulden.

De kwijtschelding is het resultaat van de Duisenberg-schikking. De voormalige president van de Europese Centrale Bank werd ingeschakeld als tussenpersoon om een regeling te treffen tussen Dexia en de gedupeerden. De schikking werd getroffen in 2005, vlak voordat Duisenberg overleed.

Beleggers die het niet eens zijn met de bereikte schikking hoeven niet in te stemmen en kunnen verder procederen. Degenen die dat doen verspelen wel hun aanspraak op de schikking. Enkele belangengroepen, waaronder het Platform Aandelenlease, gaan verder procederen om zo een groter bedrag te krijgen. De regeling kost Dexia rond de 1 miljard euro.

Het hof stelde vast dat Dexia als financiële dienstverlener een bijzondere zorgplicht had tegenover de beleggers en hen beter had moeten beschermen tegen hun eigen lichtvaardigheid. Aan de andere kant hebben ook de beleggers schuld omdat ze hadden kunnen weten dat er met geleend geld werd belegd.

Het in één keer bindend verklaren van een regeling die voor zoveel mensen opgaat is een direct gevolg van de Wet collectieve afwikkeling massaschades die in 2005 werd ingevoerd. De rechters zullen waarschijnlijk snel opnieuw met de wet te maken krijgen. Gedupeerde polishouders van beleggingshypotheken hebben al claims ingediend tegen verzekeraars die deze polissen verkochten zonder duidelijk te maken dat een groot deel van de inleg opgaat aan kosten en premies.