Schikking aandelenlease geldt voor alle beleggers

De Duisenberg-schikking voor aandelenleasebeleggers geldt voor alle gedupeerden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam gisteren bepaald. Daarmee raken duizenden particuliere investeerders tweederde van hun beleggingsschuld kwijt die zij nog hadden uitstaan bij de Belgische Dexia Bank, de belangrijkste aanbieders van leaseproduten.

Tijdens de beurshausse eind jaren negentig belegden duizenden particuliere beleggers met geleend geld in aandelen. Toen de internethausse voorbij was en de beurskoersen kelderden kwamen veel van deze beleggers in de problemen en bleven ze achter met grote schulden.

Door de uitspraak wordt de restschuld van circa 200.000 beleggers kwijtgescholden. De kwijtschelding is het resultaat van de Duisenbergschikking. De voormalige president van de Europese Centrale Bank werd ingeschakeld als tussenpersoon om een regeling te treffen tussen Dexia en de gedupeerden en hun belangenbehartigers, waaronder de Stichting Leaseverlies en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De schikking werd getroffen in 2005, vlak voordat de voormalige bankpresident overleed. Beleggers die het niet eens zijn met de schikking hoeven niet in te stemmen met het oordeel en kunnen verder procederen. Degenen die verder procederen verspelen wel hun aanspraak op de Duisenbergschikking.

De schikking kost Dexia circa een miljard euro. Het hof stelde gistermiddag vast dat Dexia als professionele financiële dienstverlener een bijzondere zorgplicht had tegenover de particuliere beleggers. „Particuliere beleggers moeten worden beschermd tegen hun eigen lichtvaardigheid of gebrek aan inzicht”, aldus het Hof.

Dexia had de beleggers „uitdrukkelijk moeten waarschuwen” voor het risico dat zij bij dalende koersen achter zouden blijven met een restschuld. Volgens het hof heeft Dexia deze zogeheten zorgplicht niet vervuld. Het hof oordeelde verder dat de oorzaak van de massale schade niet alleen bij Dexia ligt. „De beleggers moeten zelf geweten hebben dat beleggen in effecten risico’s heeft. Zij hadden kunnen begrijpen dat zij belegden met geleend geld.”