Rus aangehouden met onsje uranium

Georgië heeft gisteren de arrestatie van een Russische smokkelaar met een ons uranium-235 in een plastic zakje bevestigd. De man werd vorig jaar achter gesloten deuren tot 8,5 jaar celstraf veroordeeld.

De Georgische minister van Politie wil de aandacht vestigen op het blijvende risico van nucleaire smokkel uit Rusland, dat niet zou meewerken in het onderzoek. Woordvoerders van het Russische atoomagentschap noemen het verhaal een ‘provocatie’. Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB bewijst een test van een monster niet dat het uranium uit Rusland komt. Een Amerikaans lab acht dat wel waarschijnlijk.

Smokkel van Russisch kernmateriaal was in de jaren negentig schering en inslag: zo werd in 1994 vijf kilo verrijkt uranium onderschept. Door verscherpte controle in en rond Rusland leek het probleem verminderd. Toch arresteerde Georgië in 2003 een Armeniër die in een theekistje 170 gram verrijkt uranium had, afkomstig uit het Siberische Novisibirsk.

De 50-jarige Rus Oleg Chinsagov, handelaar in vis en worst, zou in januari 2006 in de val zijn gelopen. Hij zou vier Georgiërs hebben warm gemaakt voor een handeltje in verrijkt uranium. In zijn huis in het Russische Vladikavkaz lag twee tot drie kilo uranium-235, zei hij, goed voor een miljoen dollar.

Een vloeiend Turks sprekende undercoveragent die beweerde een moslim van een ‘serieuze organisatie’ te vertegenwoordigen, bood zich daarna bij het kwartet aan als koper. Hij haalde de Rus over met een monster uranium-235 naar Tbilisi te komen, waar hij werd aangehouden.

Uranium-235 scheidt vooral alfa- en bètastraling af die niet door kleding en huid dringt en redelijk veilig kan worden vervoerd. Voor een kernbom zijn kilo’s nodig.