Rechtszaak om privacy

Hersenonderzoeker Gert Holstege uit Groningen spant een kort geding aan tegen het bestuur van het UMC Groningen. Aanleiding is het spreekverbod dat hij kreeg opgelegd na publicatie van zijn onderzoek naar de 115-jarige Hendrikje van Andel in deze krant. Hierin vertelde hij onder meer dat haar hersenen nog functioneerden als die van een vrouw van zestig tot zeventig jaar oud.

Volgens de universiteit heeft Holstege daarmee de privacy van Van Andel geschonden. Kort na de dood van Van Andel had Holstege al een vergelijkbaar conflict, toen hij bekendmaakte dat zij was overleden aan maagkanker. „Ik heb toen bezwaar gemaakt tegen het feit dat ik niet meer over haar mocht spreken. Daarmee dacht ik dat de zaak was afgedaan.”

Holstege gaf het UMCG tot gisteren om de beschuldigingen van privacyschending in te trekken.

Dat de vrouw vrijwillig meewerkte aan het onderzoek en zelf aan media heeft verteld dat zij haar lichaam na haar dood ter beschikking had gesteld aan de wetenschap, is volgens de vice-voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG Sibrand Poppema niet van belang. Hij zei gisteren in de Universiteitskrant Groningen: „[Het] mag gewoon niet van de wet. [...] Dat zij zelf toestemming heeft gegeven enzovoort doet absoluut niet terzake.”