Premier wil rivieren terug

Australië zoekt oplossingen voor het gebrek aan regenval.

Rivieren staan dit jaar 40 procent lager dan in het voormalige droogste jaar.

Pootje baden aan de voet van Mount Beauty in Victoria, terwijl een blushelikopter ‘bijtankt’. Foto AP Milan Smith wets her feet at the Mt Beauty pondage as a fire-fighting helicopter refills its water tank in Mt Beauty, Victoria, Sunday, Dec. 10, 2006. Fires continue to burn across the state and have already razed more than 250,000 (617,750 acres) of alpine and farm land (AP Photo/AAP Image, Chris Hocking) **AUSTRALIA OUT, NEW ZEALAND OUT, MAGS OUT, NO SALES, ONLINE OUT, ONE TIME USE ONLY **
Pootje baden aan de voet van Mount Beauty in Victoria, terwijl een blushelikopter ‘bijtankt’. Foto AP Milan Smith wets her feet at the Mt Beauty pondage as a fire-fighting helicopter refills its water tank in Mt Beauty, Victoria, Sunday, Dec. 10, 2006. Fires continue to burn across the state and have already razed more than 250,000 (617,750 acres) of alpine and farm land (AP Photo/AAP Image, Chris Hocking) **AUSTRALIA OUT, NEW ZEALAND OUT, MAGS OUT, NO SALES, ONLINE OUT, ONE TIME USE ONLY ** Associated Press

Premier Howard wil het beheer van het grootste stroomgebied in Australië nationaliseren om de droogte te bestrijden. Vier deelstaten moeten hun gezag overdragen aan het Gemenebest, „in het landsbelang”.

Howard trekt in zijn gisteren gepresenteerde plan tien miljard dollar (ruim zes miljard euro) uit voor de hervorming van de watersector in Australië. Voorwaarde voor investering in het stroomgebied van de Murray en de Darling is dat de vier staten New South Wales, Victoria, South Australia en Queensland hun onderlinge strijd om het water opgeven en het op nationaal niveau laten beheren.

Australië lijdt onder de hevigste droogte in eeuwen. Voorspeld is dat de graaninkomsten dit jaar 35 procent onder het gemiddelde zullen uitkomen, en dat slechts eenderde van de gemiddelde hoeveelheid tarwe, een belangrijk exportproduct, zal worden geoogst. 41 procent van de landbouw is afhankelijk van irrigatiewater uit het stroomgebied van de Murray en de Darling, dat in oppervlakte even groot is als Spanje en Frankrijk. Na zes achtereenvolgende droogtejaren is de waterstand in de Murray 40 procent lager dan in het voormalige droogste jaar.

Volgens Howard is „het oude” beheer van het stroomgebied „de houdbaarheidsdatum gepasseerd”. Hij wil drie miljard dollar uittrekken voor het terugkopen van waterlicenties. De vier staten streden onderling om het water, waardoor „meer licenties zijn uitgegeven dan er water in de rivier is”, schrijft de Sydney Morning Herald in een commentaar. De landbouw moet efficiënter, en daarom wordt zes miljard geïnvesteerd in de vervanging van irrigatiekanalen door buizensystemen, zodat er minder water verdampt. Met watermeters moet het gebruik worden gecontroleerd.

Volgens Howard is het huidige waterbeheer „niet duurzaam”. „Met deze aanhoudende droogte en met klimaatverandering in het vooruitzicht, hebben we radicale en permanente verandering nodig.” Howard, die bijna elf jaar aan de macht is en weigert het Kyoto-protocol te ratificeren, wil later dit jaar herkozen worden. Opiniepeilingen geven aan dat waterbeheer en klimaatverandering belangrijke verkiezingsthema’s worden.

    • Hanneke Chin-A-Fo