Platini voorzitter voetbalbond UEFA

Michel Platini (51) is vanmiddag gekozen tot voorzitter van de UEFA. De voormalige Franse topspeler kreeg op het congres van de Europese voetbalunie vier stemmen meer (27 om 23) dan de 77-jarige Zweed Lennart Johansson die het ambt zeventien jaar heeft vervuld.

Met de benoeming van Platini is een einde gekomen aan een machtsstrijd bij de UEFA, die aan de vooravond van de verkiezing een onverwachte wending kreeg toen Joseph Blatter zich openlijk uitsprak voor de kandidatuur van Platini. De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA mocht op uitnodiging van de UEFA op het galadiner de congresleden toespreken. Johansson was woedend en sprak vanochtend in een speech zijn verontwaardiging uit over deze actie.

Platini en Blatter hebben een vriendschappelijke band sinds het wereldkampioenschap van 1998 in Frankrijk, toen de oud-international als toernooidirecteur optrad. Blatter ziet in Platini een volgeling van de FIFA, terwijl hij vindt dat Johansson zich te veel liet leiden door de Europese wetgeving. Van Platini, die zich afficheerde als man van de toekomst, wordt verwacht dat hij meer aandacht zal schenken aan de belangen van de topvoetballer. Zo wil hij de speelkalender inkrimpen.

Platini richtte zich in zijn campagne vooral op de kleine, voormalige Oostbloklanden. Zij hebben evenveel stemrecht als grotere voetballanden. Johansson meende dat Platini geen bestuurlijke kwaliteiten bezit en was bang dat de Fransman een negatieve invloed zou hebben op de inkomstenstroom die hij met zijn commerciële aanpak fors heeft opgevoerd.

    • Erik Oudshoorn