Partij voor de Poëzie

Gisteren was het Nationale Gedichtendag. Dat is net zoiets als dieren- en vrouwendag, maar dan voor dichters. Eén etmaal staan we stil bij hun bittere lot. Sommigen mogen zelfs even hun lekkende mansarde verlaten om in de frisse winterlucht van januari wat kleur op de bleke wangetjes te kweken. Eén etmaal beloven we met z’n allen dat we hen niet zullen uitlachen wanneer ze verzuchten dat ze alleen in hun gedichten kunnen leven. Daarna moeten ze weer vlug voor 364 dagen terug naar de marge van de samenleving waar ze thuishoren.

Voorwaar, ik zeg u: dit gaat veranderen! De dag van gisteren was getuige van de oprichting van de Partij voor de Poëzie, de enige politieke partij met een allitererende naam. Beoogd lijsttrekker is Johan Remkes, thans nog minister van Binnenlandse Zaken voor de VVD. Hij heeft zijn uitverkiezing te danken aan zijn jarenlange ervaring, maar vooral ook aan zijn uitspraak: „We hebben niet de indruk dat er honderdduizenden mensen met een Pipo-de- Clown-ID-kaart rondlopen.”

De actie die de aanleiding vormde voor deze uitspraak, was ook een initiatief van de Partij voor de Poëzie. Een van de medewerkers had zijn gezicht geschminkt als The Joker en bij het afhalen van zijn identiteitsbewijs met die pasfoto erop tegen de gemeente gezegd dat dat bij zijn levensovertuiging hoorde. Dat accepteerde de gemeente. Een geslaagd poëtisch initiatief, dat zowel levensovertuigingen als de identificatieplicht in een verrassend nieuw licht plaatst.

Op deze manier wil de Partij voor de Poëzie oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen. Door het poëtische in te zien van elke situatie wil zij de cohesie in de samenleving bevorderen.

Zo is er bijvoorbeeld nogal wat ophef over het feit dat zelfs docenten aan de pabo niet meer weten of je ‘ik vindt’ met of zonder ‘d’ moet spellen. De PvdP stelt daarom voor de spelling te hervormen conform het beroemde gedicht van Gorter ‘Ik vin je zo lief.’ Op deze wijze wil de partij creativiteit stellen tegenover het zo apoëtische motto ‘regels zijn regels.’

En natuurlijk: alle dagen gedichtendag!

Ilja Leonard Pfeijffer

Dichter en romancier.

    • Ilja Leonard Pfeijffer