Om het echt warm van te krijgen

Er komt een nieuwe generatie cv-ketels aan, een generatie die meer kan dan alleen water opwarmen. De cv-ketel van de toekomst heeft namelijk een stirlingmotor.

Een cv gebaseerd op de door Stirling in 1812 ontwikkelde motor

De hoogrendementsketel van uw cv-installatie, hoe modern ook, kan binnenkort op de schroothoop. ‘Enatec’, een samenwerkingsverband van Eneco en ECN in Petten, brengt een nieuwe ‘warmtekrachtinstallatie’ vanaf 2008 op de Nederlandse markt.

De nieuwe cv wordt met aardgas gestookt en haalt net zoals een gewone hr-ketel een rendement van 98,5 procent. Maar daarvan wordt 14 procent gebruikt om met behulp van een stirlingmotor elektriciteit op te wekken. En dit systeem genereert stroom met een ongehoord hoog rendement. 1 kWh verbrandingswarmte van het aardgas levert 1 kWh elektriciteit op, bijna twee keer zo zuinig als de stroom van een nutsbedrijf, want hierbij ligt het rendement maximaal op maar 5 procent.

De stirlingmotor kan per jaar zo’n 3.500 kWh elektriciteit opwekken. De werking berust op zich snel opwarmende en weer afkoelende lucht die door een zuiger heen en weer wordt bewogen. De motor, die aan het begin van de negentiende eeuw door de Schotse dominee Robert Stirling is uitgevonden, heeft weinig bewegende delen. Hierdoor is er weinig slijtage en nauwelijks geruis. Bovendien produceert het apparaat geen schadelijke uitlaatgassen en omdat er geen verbranding in de motor zelf plaatsvindt, treedt geen vervuiling in de cilinders op.

Dit is een voordeel voor het milieu en voor de klant omdat er met minder gas meer energie wordt opgewekt. Maar ook de energieaanbieder heeft baat bij dit systeem want met de stroomopwekking thuis worden de uit de jaren zestig van de vorige eeuw stammende, overbelaste en ondergrondse stroomkabels ontlast.

Voor degenen die absoluut niet willen wachten: sinds kort is er al zo’n warmtekrachtinstallatie voor privégebruik op de markt: de ‘WhisperGen’, prijs ongeveer 8.000 euro. De stirlingmotor in deze installatie heeft meer bewegende delen en zou dus iets onderhoudsgevoeliger zijn dan de van een vrije zuiger voorziene stirlingmotor die in de ‘Enatec-installatie’ zit. ‘WhisperGen’ levert ook een ‘light-versie’ van zo’n warmtekrachtcentrale. Dit stille en schone energiesysteem wordt met diesel gestookt en is zeer geschikt voor pleziervaartuig, camper of vakantiewoning. Circa 15.000 euro.

Op www.whispergen.com zijn de technische specificaties en werking van de WhisperGen te bekijken.

    • Ruud van Marion