Milder

De winterkou van de afgelopen week wordt de komende dagen tot in Rusland en Scandinavië teruggedrongen. De temperatuur wordt hier steeds hoger met vanaf zondag maximumtemperaturen tot 10 graden aan toe. Bepalend voor het mildere weer zijn zowel een hogedrukgebied boven de oceaan als lagedrukgebieden boven Scandinavië. Westen- tot noordwestenwinden voeren zachte lucht aan met veel bewolking, maar – uitgezonderd zondag – met weinig regen.

Vanavond wordt het geleidelijk overal droog, maar vanaf later vanavond vallen vooral in het noordoosten enkele buien met lokaal hagel. Het kwik daalt naar rond het vriespunt in het oosten tot 4 graden in het westen. In de loop van de nacht verdwijnen de buien en morgen blijft het vervolgens droog. De zon breekt soms door bij temperaturen die uitkomen op een graad of 7. De wind is matig tot vrij krachtig, kracht 3 tot 5, en draait van noordwest naar west.

In de nacht naar zondag blijft het overal boven het vriespunt en ook zondag overdag zet de trend van steeds hogere temperaturen voort: maxima rond 9 graden. Het regent af en toe en de westenwind wakkert aan tot krachtig, aan de noordkust soms hard, kracht 7.

Begin volgende week is het overwegend droog, maar de bewolking blijft overheersen. Het is zacht met nachten niet kouder dan 4 tot 8 graden. Overdag ligt de maximumtemperatuur tussen 7 en 10 graden.