Martijn van Iterson (jazzgitarist)

Martijn van Iterson Foto Hollandse Hoogte Nederland, The Netherlands, Amsterdam, 18-6-2004. Bimhuis, centrum voor jazz en improvisatie muziek. Gitarist en componist Martijn van Iterson ( 1970) is winnaar van de Bird Award 2004. Cultuur, optreden, gitaar, musicus.. Photo (c) Paul van Riel / Hollandse Hoogte. Hollandse Hoogte

Jazzgitarist en componist Martijn van Iterson (36) ontving voor zijn eigentijdse akoestische jazz de Bird Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’ van het North Sea Jazz Festival. Hij speelt onder meer in het Ilja Reijngoud kwartet, The Pitch Pine Project en het Tom Beek 5-tet. Met zijn eigen kwartet maakte hij twee albums, het veelgeprezen The Whole Bunch en het pas verschenen Streetwise.

Eerste plaat/cd die je zelf kocht?

„Gegrepen door de sfeer, de klassieke harmonieën in het rustige gedeelte en het gitaarspel van Mark Knopfler, kocht ik van mijn zakgeld in 1982 de single Private Investigations van de Dire Straits.”

Favoriete plaat?

„Vandaag: Coltrane’s Sound van John Coltrane. Morgen: Night Passage van Weather Report. Overmorgen: Speak Like a Child van Herbie Hancock of Heartcore van Kurt Rosenwinkel; stuk voor stuk platen die me eens in de zoveel tijd weer verrassen. Door bijvoorbeeld een niet eerder opgevallen detail.”

Mooiste jazzstandard?

„Dat hangt een beetje van de definitie af. Maar Lush Life van Billy Strayhorn zou het kunnen zijn.”

Welke muziek verzamel je?

„Hoewel ik veel muziek heb beluisterd zou ik wel eens de kleinste verzameling van heel musicerend Nederland kunnen hebben.”

Bijzonderste optreden?

„Dat was toen ik als 13-jarige mijn eerste openbare optreden had met het bebopbandje waarin mijn vader de pianist was. Zo zenuwachtig als toen ben ik nooit meer geweest. Ik verwachtte dat het publiek me af zou maken. Ondanks mijn zeer matige bijdrage viel dat honderd procent mee.”

The Whole Bunch en Streetwise verschenen bij Munich Records. Concerten: vanavond in Mol, België; 6 april in De Tor, Enschede. Zie ook martijnvaniterson.com

    • Amanda Kuyper