Kies jouw lievelingsboek!

De Kinderjury bestaat 20 jaar. Reden voor een feest met een echte prinses. Ook dit jaar kiezen kinderen zelf hun favoriete boek.

Kinderjury foto Roel Rozenburg Den Haag:24.1.7 20 jaar kinderboeken-jury. De senaat 2006. © foto Roel Rozenburg
Kinderjury foto Roel Rozenburg Den Haag:24.1.7 20 jaar kinderboeken-jury. De senaat 2006. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Eva (11) uit Middelburg ziet er chique uit in haar lange zwarte jurk, met haar parelketting en hoge hakken. „In de uitnodiging”, zegt ze, „stond dat we koninklijk gekleed moesten komen”. Eva was woensdagmiddag een van de gasten tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Nederlandse Kinderjury. In de Ridderzaal in Den Haag opende prinses Laurentien de nieuwe stemronde van de Nederlandse Kinderjury, die jaarlijks een prijs toekent aan het door kinderen gekozen mooiste kinderboek.

Sinds vorig jaar worden de vijf titels die de meeste stemmen krijgen gelezen, en in een juryrapport beoordeeld door een Senaat van twaalf kinderen uit het hele land. Eva was een van hen. Evenals de andere elf Senaatsleden legde zij afgelopen woensdag haar taak neer: in mei zal een nieuwe Senaat samengesteld worden uit de kinderen die zich de komende maanden aanmelden.

„Als Senaatslid”, zegt Eva, „ben je overal bij. Je wordt uitgenodigd voor prijsuitreikingen en je ontmoet schrijvers. De boeken beoordelen was ook heel leuk. We zijn vier keer bij elkaar gekomen, steeds ergens anders. Bij de eerste kennismaking kregen we de boeken mee en bij de volgende bijeenkomsten hebben we ze besproken”.

Op formulieren moesten ze invullen wat ze van een boek vonden, vertelt Miriam (12) uit Groningen. Was het boek makkelijk leesbaar? Had het humor, of juist spanning? Haar favoriete schrijfster Francine Oomen won de prijs in de categorie 10 tot en met 12 jaar. Tot ruzie in de Senaat heeft dit niet geleid, zegt Dyanne (12), al is ze zelf vooral een fan van De griezelbus-serie van Paul van Loon. „Ik ben niet anders gaan lezen, maar wel meer. Eerst ging ik één keer in de week naar de bibliotheek en nu één keer in de drie dagen”.

Voor Shareen (11), die schrijfster wil worden, is de bibliotheek haar ‘tweede huis’. „Ik heb altijd veel gelezen. Maar ik vind het wel jammer dat de Senaat voor ons is afgelopen. Je kent elkaar nu goed”.

Kinderen kunnen zich tot 6 mei opgeven voor de Senaat 2007 via www.kinderjury.nl

    • Noor Hellmann