iTunes en iPod zijn te sterke combinatie

Europa protesteert tegen online muziekwinkel iTunes.

Wie muziek koopt bij iTunes, zit vast aan de iPod.

Muziekwinkel iTunes is populairder dan ooit. De website van Apple heeft sinds zijn start ruim 2 miljard liedjes verkocht. Maar wat niet alle klanten weten, is dat ze hun nieuwe muziekcollectie alleen kunnen afspelen op Apples iPod. Andere mp3-spelers kunnen de liedjes van iTunes niet afspelen.

Hiermee heeft Apple zich de woede op de hals gehaald van verschillende Europese consumentenorganisaties. Gisteren maakte de Consumentenbond bekend klachten tegen Apple in te dienen bij de NMa en bij de – net ingestelde – Consumentenautoriteit.

Een dag eerder had de Noorse ombudsman iTunes al ‘illegaal’ verklaard. Als Apple iTunes voor 1 oktober dit jaar niet heeft veranderd, zal het bedrijf worden aangeklaagd en riskeert het een boete en uiteindelijk zelfs sluiting van de site.

Het Franse parlement had al begin 2006 bepaald dat digitale muziek op alle mp3-spelers te draaien moet zijn. Ook Denemarken, Zweden en Duitsland hebben zich achter het protest geschaard.

iTunes is de grootste online muziekwinkel en iPod de populairste mp3-speler. Die combinatie levert Apple te veel macht op, vindt de Consumentenbond. Want muziekliefhebbers zullen minder snel een mp3-speler van concurrent Creative kopen, of de Zune van Microsoft, als ze weten dat ze hun liedjes van iTunes daar niet op kunnen afspelen. Een woordvoerder: „Als je ooit een liedje van iTunes hebt gekocht, moet je de rest van je leven iPods blijven kopen om het te kunnen beluisteren.”

De Europese consumentenorganisaties willen dat Apple andere bedrijven de codes geeft die nodig zijn om te zorgen dat hun mp3-spelers ook muziek van iTunes kunnen draaien. De Consumentenbond wil zelfs dat iedereen die ooit een liedje bij iTunes heeft gekocht, van Apple een nieuwe versie krijgt die overal af te spelen is. Apple heeft nog niet op de acties gereageerd.

De discussie is ook van belang voor de muziekindustrie. In de strijd tegen het illegaal downloaden van muziek hebben platenmaatschappijen hun hoop gevestigd op digitale muziekwinkels.

Als consumenten muziek makkelijk en voor een redelijke prijs legaal kunnen krijgen, zullen ze zich minder snel wenden tot illegale sites, is het idee. Maar dit soort blokkades van Apple maken legaal downloaden weer minder aantrekkelijk. Illegale muziekbestanden zijn niet alleen gratis, ze zijn ook op elk apparaat af te spelen.

    • Elske Schouten