in de marge

Het opengespouwen binnenste van het Phi-ton kussen.

Het Phi-ton kussen is revolutionair, althans, dat beweert de verkoper in de Delftse beddenwinkel waar het kussen vanaf half december te koop is. De verkoper wijst ter illustratie op een kraan waaruit water op een stuk Phi-ton-matras druppelt, en er doorheen sijpelt. „De vochtdoorlatendheid van de matrassen en kussens van Phi-ton is revolutionair voor beddenland.”

Phi-ton is een Nederlands bedrijf dat in Duitsland een fabriek heeft voor ‘slaapproducten’, kussens, matrassen en verstelbare bedden. Het door Phi-ton gebruikte materiaal, polyester, is niet revolutionair, maar wel de methode waarmee een luchtig maar stevig 3D-vezelvlechtwerk wordt verkregen, zegt de fabrikant.

Door de vochtdoorlaatbaarheid zou Phi-ton een ‘droog slaapklimaat’ creëren waarin geen huismijt kan gedijen. Goed dus voor mensen die lijden aan een allergie of ontvankelijk zijn voor schimmels. Het Phi-ton matras zou ook voor een gelijkmatige drukverdeling van het lichaam zorgen. Een claim die we ook tegenkomen bij de fabrikant van matrassen van het door de NASA (oorspronkelijk voor de ruimtevaart) ontwikkelde materiaal Tempur.

Wie Phi-ton uitprobeert, moet wennen aan het licht knisperende geluid dat het kussen maakt. Net als andere kussens van kunststofmateriaal neemt dit kussen, zodra je je hoofd oplicht, zijn eigen vorm weer aan. Het ‘kneedt’ niet echt makkelijk in een door jezelf gewenste vorm, wat bijvoorbeeld eiderdonskussens wel doen. Wel voelt het kussen bij het ontwaken opvallend koel en droog aan.

Wie wil weten wat de wetenschap over Phi-ton te zeggen heeft, kan het rapport lezen van het Duitse Bekleidungsphysiologisches Insitut Hohenstein te Bönnigheim, op www.phi-ton.com.

Phi-ton kussen 139 euro, matras vanaf 1.100 euro, compleet bed 2.800-4.800.

Lex Veldhoen

    • Lex Veldhoen