‘Ik ga niet in de wachtkamer’

Oud-minister Klaas de Vries stelt zich alsnog kandidaat om namens de PvdA plaats te nemen in de Eerste Kamer. „Bos heeft zich voor mij ingezet, maar niet het machtswoord gesproken.”

Klaas de Vries Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.3.5 Klaas de Vries. © NRC Handelsblad, Roel Rozenburg
Klaas de Vries Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.3.5 Klaas de Vries. © NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Klaas de Vries (63) had liever gezien dat er geen ophef was ontstaan over zijn kandidatuur voor de Eerste Kamer. Maar, zegt hij, „nu het eenmaal zo gelopen is, kan er maar beter een uitspraak van het congres komen over mijn positie”.

De Vries heeft besloten tóch op de alfabetische lijst van mogelijke kandidaten voor de senaat te komen. Gisteravond heeft hij zich gemeld bij het PvdA-bestuur. Het partijcongres mag stemmen over de lijst – en De Vries wil wel eens horen wat de leden ervan vinden.

PvdA’er De Vries, oud-minister en -Tweede-Kamerlid, kreeg deze week tientallen reacties van partijleden, nadat bekend was geworden dat hij zich had teruggetrokken voor een plek op de concept-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Ook de Tweede-Kamerfractie was ontstemd over het ontbreken van De Vries op de lijst. „Ik ben gemaild, gebeld, werd aangesproken op straat. Mensen zeggen dat het een schande is. Hier heb ik niet om gevraagd, dus ik denk nu: laat het congres nu maar spreken.”

De Vries was door de selectiecommissie van de PvdA op de onverkiesbare plaats 23 gezet. De PvdA rekent op hooguit negentien of twintig zetels. De helft van de verkiesbare plaatsen moest volgens de selectiecommissie, onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven aan vrouwen worden gegeven. Volgens partijvoorzitter Michiel van Hulten was er maar plaats voor één mannelijke nieuwkomer op een hoge positie: Peter Rehwinkel. Die heeft volgens Van Hulten de meeste kennis van het staatsrecht, en daar is in de fractie behoefte aan. De Vries: „Ik ga niet in de wachtkamer zitten. Daarvoor is mijn staat van dienst in de PvdA te groot. Ik ben er al sinds vorig jaar mee bezig. Ik hoorde veel mensen in de partij zeggen: jij moet doorgaan in de politiek, in de Eerste of Tweede Kamer. Er was geen negatief geluid te horen.”

Partijvoorzitter Van Hulten zei vanmorgen dat hij blij is dat De Vries alsnog op de lijst komt te staan. „Klaas is heel populair in de partij. Het congres mag in februari kiezen of hij op een verkiesbare plaats komt, en welke kandidaat van zijn plek wordt gehaald.” De Vries: „Ik had gewild dat hij dat meteen had gezegd. Hij heeft tot nu toe anders over mij gesproken. Je moet als voorzitter terughoudend zijn in het geven van kwalificaties over kandidaten. Over mijn kennis van het staatsrecht hoort hij niet te spreken.”

Het wordt dringen, want precies de helft van de verkiesbare plaatsen is voor een vrouw.

„Dat is heel dogmatisch. Van mij had de hele lijst uit vrouwen mogen bestaan, maar dan alleen op basis van hun kwaliteit. Het is ook een diskwalificatie van de vrouwen, want zij zijn soms alleen basis van sekse gekozen.”

De commissie heeft bovendien vooral gezocht naar mensen met ervaring buiten de Haagse politiek.

„Als Kamerlid stond ik ook middenin de samenleving. En ik heb lang in de politiek gezeten, maar ook gewerkt voor de SER, en voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.”

Wouter Bos slaagde er niet in u hoger op de lijst te krijgen. Wat zegt dat over zijn partijleiderschap?

„Dat hij geen dictator is die de selectiecommissie zijn wil oplegt. Wouter heeft zich echt enorm voor mij ingezet, hij deed wat hij kon, maar hij heeft niet het machtswoord gesproken.”

    • Guus Valk