Het moet hard en slecht en te snel zijn

Brusselmans’ roman ‘Ex Drummer’ is verfilmd.

Muzikanten van Millionaire en ’t Hof van Commerce geven gestalte aan de gehandicapte rock ‘n’ rollband uit het boek.

De leden van de Ex Drummer Band: Flip Kowlier, Aldo Struyf, Tim Vanhamel en Dave Schroyen (van links naar rechts). Foto Rien Zilvold antwerpen 24-01-07 de ex drummer band foto rien zilvold Zilvold, Rien

,,Let’s Drop the Bomb”, zei ik.

,,WAT?” vroeg Van Dorpe.

,,LET’S DROP THE BOMB!”

,,OKÉ.” Van Dorpe zette zo onverhoeds de intro in dat m’n eerste slag veel te laat kwam en ook de rest van m’n ritme geheel de mist inging. Hierna hielp ik Sex and Drugs and Rock ‘n’ Roll naar de kloten.

Het was onze beste repetitie tot dan toe.

In bovenstaand fragment uit Herman Brusselmans’ roman Ex Drummer (1994) ontstaat de gehandicapte rock ‘n’ roll-band The Feminists . Het boek beschrijft hoe een dove gitarist, slissende zanger, bassist met stijve arm en een drummer die niet kan drummen zich klaarstomen voor hun eerste – en laatste – optreden bij De Eerste Grote Rockprijskamp Van Sleidinge. Hun grootste concurrent is Harry Mulisch, een hardrocktrio uit Evergem onder leiding van zanger Dikke Lul.

Dertien jaar later heeft de Vlaamse regisseur Koen Mortier niet alleen het boek verfilmd tot polderrockroadmovie, vanaf zondag te zien op het Rotterdams filmfestival; hij wist ook The Feminists tot leven te wekken. Als Ex Drummer Band treden ze dit weekeinde op bij de twee voorvertoningen van de film, tijdens de literaire festivals De Nachten in Antwerpen en Weerwoord in Amsterdam.

Er is één verschil. De Ex Drummer Band barst van het talent. Ze gaan normaal gesproken door het leven als Millionaire, de band van Tim Vanhamel, die eerder speelde in Evil Superstars en dEUS. Flip Kowlier, pionier van Vlaamstalige folk (solo) en hiphop (met ’t Hof van Commerce) doet mee als tweede zanger en gelegenheidsbassist.

,,The Feminists kunnen niet spelen”, zegt Vanhamel na afloop van hun eerste repetitie in Antwerpen, ,,dus ze zijn niet echt een afgeleide van ons. Maar toch: ze hebben iets goeds. Iets punkachtigs, iets van WHAAAAH!”

Flip Kowlier: ,,Brusselmans schrijft in het tempo waarin ik een boek lees. Als ik er een uit heb, heeft hij weer een nieuwe geschreven. Ex-Drummer heb ik tien jaar geleden gelezen. Maar voordat we aan de soundtrack van de verfilming gingen meewerken heb ik het snel herlezen. Ik had de opdracht namelijk niet begrepen en dacht serieus dat ik zelf Dikke Lul moest gaan spelen. Hoewel ik daar de fysieke eigenschappen voor heb, was ik toch wel ongerust.”

In plaats daarvan moest hij de uit het boek afkomstige hit van Harry Mulisch, Fattest Dick in Town vertolken. Hij vervlaamste het tot De Grotste Lul Van ’t Stad. Kowlier: ,,Ik heb het niet te ver gezocht.” Maar met succes: het werd de titelsong van de film en klinkt ongeveer als Queens of the Stoneage maar dan met de voor Kowlier karakteristieke tongval. Citaat voor de goede verstaander: ,,Ik voele niet voe de porno-industrie, wuk voeldje gie, meiske, voeldje mie?”

Geheel in de geest van de verhaal is Ex Drummer Band een kort leven beschoren, vreest hij. Hierna gaat ieder weer aan zijn eigen platen werken. Kowlier komt eerst met een nieuwe soloplaat en gaat dan pas weer met ’t Hof van Commerce een nieuwe plaat opnemen, ,,als ze braaf zijn, tenminste”.

Vanhamel heeft liefdesliedjes klaarliggen die hij ,,misschien voor de zomer solo gaat uitbrengen” en werkt aan nieuw Millionaire-materiaal. Komt er nog een samenwerking Queens of the Stoneage-baas Josh Homme, met wie hij eerder toerde, platen produceerde en (garage)rockte in Eagles of Death Metal? Hij vermoedt van niet. ,,Ik heb eigenlijk geen idee wat hij aan het doen is. Maar we moeten geen aangelengde versie van elkaar worden. Het is beter fulltime met je eigen band bezig te zijn.” Millionaire-gitarist Aldo Struyf: ,,Door die samenwerking worden we nu soms ten onrechte stonerrock genoemd. Terwijl we gewoon een rockgroep zijn.” Kowlier, lachend: ,,Jullie zijn disco nouveau.”

Heeft Herman Brusselmans zich al over hun muziek uitgesproken? Vanhamel: ,,Ik weet uit een oud interview in HUMO dat hij Millionaire te gek vindt. Helaas was hij toen al gestopt met het name droppen van bands in zijn romans. En tsja, die nummers, die heeft hij maar gewoon goed te vinden. Beter kunnen we niet.”

En dat hoeft ook niet, meent Drummer Dave Schroyen. ,,Het moet gewoon hard, slecht en te snel zijn.” Lees het boek er maar op na: ,,De combinatie van gitaren, lead en bas, klonk als ijzer op staal, scheurde trommelvliezen aan repen en verpulverde breincellen aan de lopende meter. Ikzelf, ik had nog nooit zo fantastisch slecht gedrumd.”

Schroyen: ,,Gewoon mijn eigen ding doen dus: ik sta erom bekend dat ik veel te snel drum.”

De Ex Drummer Band speelt zaterdag op De Nachten (De Singel, Antwerpen) en zondag op Weerwoord (Melkweg) .De film Ex Drummer wordt eind januari (28, 29 en 31) vertoond tijdens het International Film Festival in Rotterdam en draait vanaf 12 april in de Nederlandse bioscopen. De soundtrack met onder meer Millionaire, Flip Kowlier, An Pierlé, Arno, Guy van Nueten, Isis en Mogwai is verschenen bij PIAS

    • Frank Provoost