Havenbedrijf gaat vrijuit

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf hoeven geen 30,2 miljoen euro terug te betalen aan de financiers Commerzbank en Residex. Dat heeft de rechter gisteren bepaald.

De financiële instellingen hebben het inmiddels failliete RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen miljoenen geleend op basis van garanties van toenmalig havendirecteur Willem Scholten. De rechter oordeelde dat de garanties aan RDM steunmaatregelen waren en dat Commerzbank en Residex dit hadden moeten worden gemeld bij de Europese Commissie. Dat is niet gebeurd en daarom wijst de rechter de eis van de twee financiers af.

Investeringsmaatschappij Residex leende RDM-dochter MD Helikopters 23 miljoen euro, waarvan 10,4 miljoen bij het faillissement van RDM niet bleek te zijn terugbetaald. Commerzbank leende 25 miljoen euro aan RDM Vehicles, maar bleef bij het faillissement van RDM met een strop van 19,4 miljoen zitten. Tot zijn ontslag in 2004 gaf Scholten voor 183,5 miljoen bankgaranties aan RDM. Bij de ondergang van RDM stond daar nog 109 miljoen van open.

De enige mogelijkheid voor Commerzbank en Residex om nog iets van hun geld terug te zien is in hoger beroep te gaan. Tot nu toe hebben rechtszaken tegen het Havenbedrijf en de gemeente echter geen enkele keer succes gehad.