Glazenwasser Diggy Dex houdt het liever zakelijk

cd hiphop Diggy Dex – Verhalen Vanuit De Sofa Painted Dog/Walboomers ****-
cd hiphop Diggy Dex – Verhalen Vanuit De Sofa Painted Dog/Walboomers ****-

cd hiphop

Diggy Dex – Verhalen Vanuit De Sofa

Painted Dog/Walboomers

****-

Na eerdere solodebuten van leden van rapgroep DAC, Wudstik, Grootmeester Jan en Jiggy Djé, treedt nu Diggy Dex op de voorgrond. Hij wordt scherp gehouden door zijn talentvolle collega’s en varieert tussen opschepperig en persoonlijk.

Hij wisselt humoristische metaforen en poëtische beschouwingen af met eenvoudigere formuleringen, en spuugt die met zijn dwingende stijl van rappen met veel bravoure uit.

Over opzwepende beats met een schaars melodietje, scratches en warme baslijnen kritiseert Diggy Dex de rapwereld om hem heen en zet hij zichzelf een kroon op. Maar de knipoog is nooit ver weg, zoals in een nummer over een glazenwasser waarbij Diggy Dex (‘Hé glazenwasser, koffie? Nee, ik hou het liever zakelijk’) door ruiten naar binnen kijkt bij onder meer op elkaar gepropte demente bejaarden en een rappend studentje dat hij uitlacht tot hij er achterkomt dat hij het zelf is.

Aan de ene kant is Diggy Dex een humoristische pestkop die over hard klappende beats met vergeelde Nederlandstalige samples pocht dat hij het beste van zijn ouders (een auteur en een lerares) in zich verenigt, maar aan de andere kant is hij ook iemand die bij een melancholisch trompetje bloemrijk kan piekeren over zijn rol in een leven dat hij niet wil eindigen als voetnoot.

    • Saul van Stapele