‘Geheim’ in toneelstuk prijsgegeven

Volgens de toneelschrijver Edward Albee (78) heeft Toneelgroep Carver in zijn opvoering van In wankel evenwicht „het geheim” van het stuk teniet gedaan door „een vergaande interpretatie door de regisseur”.

Dit zegt de Amerikaan vandaag in een interview met deze krant. In het stuk neemt een echtpaar ongevraagd bezit van het huis van vrienden. Maar voor het eerst in de opvoeringsgeschiedenis is het binnendringende stel niet onzichtbaar, ziet de toeschouwer hun handelingen in de slaapkamer. „Ik laat de deur niet voor niets dicht”, aldus Albee. „Als ik de slaapkamer open had willen gooien, had ik het wel gedaan.”

Co-regisseur en actrice Beppie Melissen, verantwoordelijk voor deze visie, zegt dat zij met de ingreep „de symboliek van het stuk wil versterken”. Melissen: „We waren ons ervan bewust dat deze regie riskant zou zijn, niet jegens de auteur, maar het was de vraag of het zou werken. In onschuld heb ik hiervoor gekozen.”

Albee is een veel gespeeld auteur in Nederland. In wankel evenwicht (A Delicate Balance) staat sinds een paar weken op de planken. Morgen gaat een nieuwe versie van zijn beroemde Who’s Afraid of Virginia Woolf? in première. Albee is berucht om de hoge eisen van getrouwheid die hij stelt aan de opvoering. Hij zal echter geen stappen ondernemen, temeer omdat de tekst in vertaling van Janine Brogt is goedgekeurd. Volgens Melissen bezit de regisseur de vrijheid een stuk op „eigen theatrale wijze te visualiseren”.

Het Antwerpse Auteursbureau Almo vertegenwoordigt Albee’s rechten in Nederland. Directeur Paul Larivière vindt de reactie van Albee „begrijpelijk”. In Amerika zijn de contracten in artistiek opzicht streng geregeld. Larivière: „Het toneel is daar veel minder vrijgevochten dan in Nederland of Vlaanderen.”

Cultureel Supplement, pag. 1. Interview met Edward Albee.