Ford boekt recordverlies na sanering van fabrieken

Ford heeft als gevolg van een kostbare saneringsoperatie en teruglopende verkopen het grootste verlies in zijn 103-jarig bestaan geleden. De Amerikaanse autofabrikant verloor vorig jaar 12,7 miljard dollar (9,8 miljard euro). In het laatste kwartaal werd evenveel verlies geleden als in de eerste drie kwartalen van vorig jaar bij elkaar.

„We zijn ons volledig bewust van onze zakelijke situatie en we doen er iets aan”, zei Fords nieuwe bestuursvoorzitter A. Mulally. De topman verving in september de achterkleinzoon van Fords naamgever die moest toegeven dat het derde saneringsplan van de afgelopen drie jaar niet werkte.

Saneringen van fabrieken kostten Ford vorig jaar bijna 10 miljard dollar. Circa de helft van de Ford-werknemers is ingegaan op het aanbod met een vertrekpremie het bedrijf te verlaten. In totaal wil Ford door met zestien fabrieken en 44.000 werknemers minder.

De omzet liep vorig jaar wereldwijd met 9 procent terug, in de VS werden 14 procent minder auto’s verkocht. Met name SUV’s, terreinwagens voor in de stad, werden minder verkocht, ten gunste van goedkopere en zuinigere auto’s. Omgerekend verliest Ford op elke verkochte auto 4.400 dollar.

Ford raakt met name marktaandeel kwijt aan de Japanse concurrent Toyota. Dat bedrijf verkoopt sinds vorig jaar meer auto’s dan Ford, alleen het Amerikaanse General Motors is nog groter. Ford moest vorig jaar voor 25 miljard dollar aan leningen opnemen om het bedrijf overeind te houden. Ford moest daarvoor alle bedrijfsbezittingen als onderpand geven, inclusief fabrieken en het ovale blauwe logo.

Fords verlies over vorig jaar overtreft zowel het eigen record uit 1992 als het financiële dieptepunt van de auto-industrie. Dat stond tot gisteren op naam van General Motors. Die fabrikant verloor in 2005 10,6 miljard dollar.