Fenomenale eetlust

De Roemenen eten veel. Dat schrijft Anne-Riet op www.nrc.nl/kokenetc: veel, vet en zeer koolhydraatrijk. Haar Roemeense schoondochter vertelt ons over de opbouw van een traditionele Roemeense maaltijd.

Als aperitief wordt een hoeveelheid pruimenjenever (tsuica) gedronken die er niet om liegt, met een alcoholpercentage waarbij onze jenever een glaasje water lijkt. Het voorgerecht bestaat uit meerdere onderdelen zoals auberginepuree, verse kaas, tomaten, olijven en een rundvlees- en/of eiersalade. Dan volgt de soep, die helder kan zijn of op basis van gepureerde groenten, maar altijd wordt verrijkt met forse hoeveelheden zure room. Het hoofdgerecht bestaat uit een aardappelgerecht (bijvoorbeeld puree met een royale hoeveelheid roomboter) en veel vlees. Daarna dient er nog plaats over te zijn voor minstens twee stukken taart of plaatkoek.

Ik ben wel wat gewend met De Hongerige Man in huis, maar dit is werkelijk fenomenaal. Wat een eetlust. Voor wie na de herdersmaaltijd van gisteren onverhoopt toch vol zit, heb ik goed nieuws: onderstaande citroencake is niet alleen lekker als dessert, maar ook bij een zondags ontbijtje. Serveer er in beide gevallen een schep Griekse yoghurt bij en een klein kopje sterke koffie. Het, door mij iets aangepaste, recept komt uit Cooking around the world, Romanian, Bulgarian & Balkan.

50 g zachte roomboter + extra

115 g fijne kristalsuiker

3 EKO-eieren, gescheiden

115 g Griekse yoghurt

2 onbespoten citroenen, schoongeboend

150 g bloem

1 theelepel bakpoeder

60 ml honing

1 kaneelstokje

extra: springvorm van ca. 18 cm doorsnede, bakpapier

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de springvorm in met boter. Leg een passend stuk bakpapier op de bodem en vet ook dat in met boter. Doe de zachte boter en suiker in een kom en mix tot een romig mengsel. Rasp met een fijne rasp de gele schil van de citroenen. Pers er daarna eentje uit.

Voeg de eidooiers een voor een toe aan het botermengsel, terwijl je blijft mixen. Voeg ook de Griekse yoghurt, citroenschil en de helft van het citroensap toe. Klop in een andere, brandschone kom de eieren stijf, met een paar korreltjes zout. Zeef de bloem en bakpoeder boven het eimengsel en meng goed. Schep de eiwitten zo luchtig mogelijk door het beslag. Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Controleer dit door er een satéprikker in te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.

Breng intussen het citroensap met de honing, 45 ml water en het kaneelstokje in een steelpan aan de kook. Laat de vloeistof op hoog vuur koken tot hij stroperig wordt. Verwijder het kaneelstokje. Haal de cake direct uit de vorm en lepel er gelijkmatig de warme siroop over. Laat de cake verder afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Kijk op www.nrc.nl/kokenetc voor Anne-Riets recept voor auberginepuree.Volgende week is koken etc. geheel gewijd aan de sinaasappel.

    • Janneke Vreugdenhil