En in geval van gijzeling …

gegijzeld.jpgOp Russische lagere scholen zijn ze dol op waarschuwen. Dit is een bord dat Famke elke ochtend ziet bij binnenkomst in de school aan de Kameradenstraat. Erg geruststellend. Aan alles is gedacht.

Behalve goede raad in geval van brand, instortende gebouwen of een bomaanslag - je weet nooit - biedt de school een gedetailleerde instructie in geval van gijzeling en ontvoering. Dat gebeurt Russische scholiertjes maar al te vaak tenslotte.

Bevordert het de overlevingskansen van de schooljeugd in geval van een tweede Beslan? Mogelijk. Zo moeten de brave scholiertjes stil en rustig blijven: diep ademhalen, geen paniek! Zet het ook niet op een rennen als er geen uitweg is. Uit de buurt van ramen en deuren blijven en in geval van bestorming plat op de grond en bevelen van de spetsnaz gehoorzamen. 

Wel verwacht de school dat leerlingen de ogen en oren van de staat  zijn. Onthou het aantal, het uiterlijk en de bewapening van de terroristen, en waarover praten zij? Brief dat zo mogelijk aan de autoriteiten door. 

Het probleem is inderdaad dat gijzelaars na een Russische bestorming meestal niets te melden hebben. gijzel2.jpg        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Vertrouw erop dat de politie en speciale diensten alles in het werk te stellen voor uw bevrijding’

 

 

bord1_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    • Coen van Zwol