Effecten

Voldemort, die is eng!
Voldemort, die is eng!

Als een regisseur wil dat het in een filmscène net zo stormt als vorige week in Nederland, hoeft hij niet te wachten tot er weer een keer een weeralarm wordt afgegeven. Hij belt gewoon de afdeling special effects en die zorgt voor een vrachtwagen vol regen- en windmachines.

De cameraman/vrouw bepaalt waar die moeten worden neergezet, zodat de hoosbuien en de windvlagen mooi in beeld komen en de machines zelf net niet te zien zijn. Er zijn allerlei trucs om het zo écht mogelijk te laten stormen. Iemand gaat op een ladder staan, om bladeren of een paar dakpannen voor de windmachine (een soort grote ventilator) te gooien. Of er wordt af en toe ‘gebliksemd’ met een blauw-witte lamp. Groot voordeel van deze storm is dat je ’m even uit kan zetten als het tijd is om te gaan lunchen.

De special effects-ploeg bemoeit zich niet alleen met het weer. Als jij in de film iemand een flinke dreun moet geven, komen ze ook helpen. Ze doen voor hoe je moet slaan en – minstens zo belangrijk – ze leggen je tegenspeler uit hoe hij moet doen alsof hij geraakt wordt. Als de camera het gevecht vanuit een bepaalde hoek filmt, merkt niemand dat jullie elkaar eigenlijk helemaal geen pijn doen. Zeker als je er nog een beetje geloofwaardig bij zucht en kreunt. Het geluid van de klap zelf wordt er later in een geluidsstudio onder gezet.

De gevolgen van zo’n gevecht komen ook voor rekening van de special effects afdeling. Een tand door je lip, een snee in je voorhoofd, een afgerukt been of een bijl in je schedel; al dat soort narigheid kunnen ze met behulp van rubber, make-up en nepbloed (na)maken. Tijdens opnames van horrorfilms hebben ze het meestal behoorlijk druk. Volgende week: wat is een contract en wat staat er allemaal in?

Wat vind jij het engste special effect dat je ooit zag? Stuur ons een briefje of een e-mail naar kinderpagina@nrc.nl

    • Roos Ouwehand