Drie doden door rellen bij universiteit Beiroet

In de hoofdstad van Libanon zijn bij rellen tussen aanhangers van de pro-Westerse regering en de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah zeker drie studenten gedood en circa honderd mensen gewond geraakt. De groepen raakten gisteren slaags op de campus van de particuliere Arabische Universiteit Beiroet.

Bij de rellen werd met stoelpoten, tuingereedschap, stokken en kettingen gegooid en geslagen. Na enkele uren werden de gevechten gestaakt, waarna het leger een uitgangsverbod voor de nacht afkondigde. Nabij de universiteit vloog een kantoor van een kleine pro-Syrische, pro-Hezollah-beweging in brand.

De pro-Syrische oppositie begon dinsdag met het organiseren van protesten tegen de regering. Ze wil vetorecht in het parlement en eist vervroegde verkiezingen, om de regering van Siniora omver te werpen. De premier weigert dit.

De rellen overschaduwden de internationale donorconferentie die gisteren voor Libanon in Parijs werd gehouden. Daar werd bijna 6 miljard euro opgehaald in de vorm van schuldverlichting, goedkope leningen en hulp. De financiële steun moet helpen voorkomen dat Libanon, dat gebukt gaat onder een recordschuld van ruim 40 miljard dollar, economisch instort.

De Libanese regering schat dat zij ongeveer 3,5 miljard dollar nodig heeft om alleen al de gebouwen en infrastructuur te repareren die zijn beschadigd tijdens Israëlische bombardementen in de zomeroorlog tegen de Libanese fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah. Hoewel westerse donors zeggen dat het geld voor het hele land is bedoeld, steunen zij de regering van premier Siniora in haar huidige confrontatie tegen Hezbollah dat grotere zeggenschap in het bewind eist.

De Wereldbank en de Europese Investeringsbank stelden samen een kleine 2 miljard euro beschikbaar. Saoedi-Arabië beloofde 770 miljoen euro en gaf ook nog eens 77 miljoen euro voor de Libanese begroting. De Verenigde Staten en de Europese Unie lieten eerder deze week al weten dat ze in totaal ruim 1 miljard euro extra voor Libanon reserveren. (AP, Reuters, ANP)