De beste feestjes, nu online

Het sociale leven in San Francisco kan niet zonder, hoe kan het hier ook anders, internet. Hier werd MySpace bedacht, hier kwam iemand met het woord ‘web-log’ op de proppen, en hier komt ook Upcoming.org vandaan. Op deze site kun je je ‘sociale agenda’ bijhouden, gegevens delen over evenementen en zoeken naar onverwachte dagbestedingen.

Even kijken. Een optreden van ‘Bowling for soup’, de ‘Literary Florence Walking Tours in Tuscanys Capital’, het ‘SF Design Cocktail Hour’... Zouden er vanavond geen interessante ‘mixers’ zijn, het modewoord voor wat we vroeger gewoon een feest noemden? Er is voor elk wat wils: ‘The web 2.0 mixer’, ‘Mocha Mahogany Mixer’, ‘Meet your Valentine singles mixer’. ‘Social billiards mixer’.

Upcoming werd eind 2005 ingelijfd door Yahoo en daarna ging het snel. In Californië zijn nu tienduizend geregistreerde gebruikers en overal ter wereld komen uit het niets nieuwe Upcomings op. Nederland kent er ook een aantal, met in totaal 597 gebruikers.

Het heeft iets weg van Meetup.com, de website die elkaar onbekende mensen met eenzelfde passie bij elkaar brengt. Op de site geef je je interesses aan , en dan word je gewezen op bijeenkomsten van jouw gading: het ‘Bay Area Latino Executive Network’, de ‘San Francisco Mellow People Meetup’ of de ‘SF ex-Mormon Meetup’.

De populairste Meetups zijn politiek getinte evenementen als ‘Democracy for America’, de ‘Super Fabulicious Hiking and Outdoor Adventure Group’ of de, daar is hij weer, ‘Web 2.0 Mixer’. Er is dus nogal wat overlap tussen de sites.

Na deze wake-up call – de niet-elektronische wereld was al bijna aan me voorbijgegaan – kies ik dan toch voor ‘Qoöl’, het bekendste woensdagavondfeest van de stad. Clubbing happy hour, van zes uur ’s middags tot tien uur ’s avonds. Het feest is in Minna, een galerie waar moderne kunst wordt gemengd met cocktails en minimalistische dansmuziek.

In de hoek, tussen een computer waarop bezoekers hun e-mail lezen en de wc, staat een bebaarde man met een massagestoel. Iemand interesse? Het kost niets. „Als ik om geld vraag, dansen ze gewoon door”, zegt hij. Deze aanpak bevalt hem beter. „Ik krijg toch al snel twintig dollar fooi.”

Freek Staps

Zie de websites www.upcoming.org, www.meetup.com en www.qoolsf.com.

    • Freek Staps