Commissariaat erkent piratenmuziek als culturele stroming

Twenterand. Zogenoemde `piratenmuziek`, smartlappen van lokale artiesten, wordt door het Commissariaat voor de Media erkend als een aparte, culturele stroming. De lokale omroep Delta FM in de gemeente Twenterand heeft door nieuwe regelgeving over neventaken toestemming gekregen om een zender met alleen maar piratenmuziek te vullen. Eerdere verzoeken voor een dergelijk themakanaal waren afgewezen omdat de piratenmuziek als te algemeen werd beschouwd. Delta FM zegt zich te richten op een culturele minderheid, zoals FunX dat doet met jongeren in de grote steden. ”Piratenmuziek is echt de cultuur van het platteland”, zegt programmaleider Marcus Elzinga. Luisteronderzoeken hebben volgens hem uitgewezen dat een derde van de inwoners van Twenterand de hele dag piratenmuziek wil horen. ”Het gaat niet om Hollandse hits of Nederpop maar smartlappen van regionale en lokale artiesten”, zegt Elzinga.