Blogactie tegen koffieketen

Sinds het jaar 2000 bracht ik een stuk of drie vier bezoeken aan de verboden stad maar al die keren was het me niet opgevallen dat je binnen ook Starbucks koffie kon drinken. Niet zo vreemd want het café is niet groter dan acht vierkante meter en bovendien geheel in de stijl van de historische

Sinds het jaar 2000 bracht ik een stuk of drie vier bezoeken aan de verboden stad maar al die keren was het me niet opgevallen dat je binnen ook Starbucks koffie kon drinken.
Niet zo vreemd want het café is niet groter dan acht vierkante meter en bovendien geheel in de stijl van de historische plek weggewerkt.
Toen ik deze zomer in de verboden stad een afspraak had met marathonloper Kamiel Maasse moest uitgerekend hij me erop wijzen dat er wel degelijk een Starbucks binnen de stadsmuren te vinden was. Toch maar besloten bij een stalletje voor vier yuan een flesje koude groene thee te kopen. Want het is toch een raar gevoel dat je bij een Amerikaans bedrijf koffie drinkt en vervolgens de kunstschatten van de overweldigende Chinese cultuur gaat inhaleren. Al is die gedachte een beetje hypocriet want in alle grote musea ter wereld is het heel normaal dat je tijdens je culturele uitje geniet van een kopje koffie.
Misschien had ook geen Chinees zich in het openbaar druk gemaakt om de ‘verboden Starbucks’ als CCTV-9 presentator Rui Chengang op zijn weblog niet een discussie had aangezwengeld over de aanwezigheid van Starbucks in het ‘Palace Museum’ van Peking.Hij vindt dat de Starbucks koffieshop uit de verboden stad moet verdwijnen. Maar liefst 500.00 mensen reageerden op zijn blog waarin hij schreef dat de Amerikaanse koffieshop een rechtstreekse belediging is voor de Chinese cultuur.
Ook schreef Rui op zijn weblog dat hij meer dan 300 captains of industry , inclusief Bill Gates, had gevraagd naar hun mening. Volgens Rui hadden alle geïnterviewde zakenlieden hun verbazing geuit over de aanwezigheid van de Amerikaanse koffieketen op het Tienanmenplein.
Rui had Starbucks directeur Jim Donald tijdens een bijeenkomst op de Yale Universiteit persoonlijk gevraagd de Starbucks op te doeken.
Donald had echter geantwoord dat de autoriteiten zelf bij de koffieketen hadden aangeklopt en dat zijn voorganger hier vervolgens over had beslist.
Rui is nu van plan nog een brief aan Donald te schrijven waarin hij zal benadrukken hoeveel Chinezen het met hem eens zijn en dat hij met het sluiten van deze Starbucks respect zal afdwingen bij de Chinese bevolking. De acties van Rui hebben tot nu toe geen concreet succes opgeleverd. De stadsautoriteiten hebben laten weten dat er voorlopig geen reden is de koffieshop van Starbucks te sluiten.


    • Bettine Vriesekoop