ANWB komt met gratis Autokrant

De ANWB komt binnen enkele maanden met een gratis autokrant met een oplage van circa 500.000 exemplaren. Het blad heeft voorlopig als titel ANWB Autokrant. De krant verschijnt een keer per week en wordt verspreid via supermarkten en tankstations. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB vanochtend bevestigd.

Het gratis weekblad zal volgens de woordvoerder onder meer autonieuws en tests bevatten.

De ANWB geeft al diverse bladen uit, waaronder het maandblad de Kampioen (oplage 3,5 miljoen exemplaren) en het tweewekelijks verschijnende Autokampioen (circa 38.000). Met Autokrant, Autokampioen en een nieuw autoportaal op internet probeert de ANWB op multimediale wijze de lezende automobilist te informeren. De nieuwe krant zou volgens het vaktijdschrift Automotive tijdens de AutoRAI worden gepresenteerd. Die beurs vindt plaats van 29 maart tot en met 9 april.

De ANWB is niet de enige uitgever die gebruikmaakt van supermarkten en tankstations voor de distributie van gratis bladen. Metro maakte maandag bekend dat zijn gratis krant niet alleen op treinstations, maar ook in alle supermarkten van Super De Boer verkrijgbaar zal zijn. Metro moet sinds deze week de krantenbakken van het nieuwe dagblad De Pers naast zich dulden op stations.

De gratis krant is op duizend locaties te verkrijgen, binnenkort moeten dat er drieduizend zijn. Na de grote stations, volgen horeca in de vier grote steden, boekwinkels en vijfhonderd tankstations.

Fons van Westerloo, directeur RTL Nederland, gelooft niet in gratis kranten. Dat zei hij woensdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Volgens hem wordt de mobiele telefoon hét verspreidingsmiddel voor nieuws. RTL blies vorig jaar een plan af om samen met uitgeverij Audax (HP/De Tijd) een krant te beginnen.