Zwitsers jagen op wintersporters met TomTom-apparaat

ROTTERDAM, 25 jan. - Nederlanders die willen gaan skiën in Zwitserland moeten oppassen, waarschuwt de ANWB, de belangenorganisatie voor automobilisten. Vakantiegangers die een navigatie-apparaat van TomTom in de auto hebben mét informatie over snelheidscontroles kunnen rekenen op boetes van honderden euro`s. Ook lopen ze het risico dat het navigatieapparaat in beslag wordt genomen. In Zwitserland zijn radardetectoren al langer verboden. Sinds begin dit jaar is echter ook het bezit en de verkoop van navigatieapparaten met informatie over snelheidscontroles voor auto`s strafbaar. Jaarlijks gaan gemiddeld één miljoen Nederlanders tussen december en april met wintersport, schat de ANWB, die gedupeerden oproept zich te melden. Ook in Duitsland is het oppassen geblazen, want wie geen winterbanden heeft, wordt sinds 1 januari van dit jaar beboet: minimaal met 20 euro. Het komt te vaak voor dat `s winters auto`s met normale banden (geen winterbanden) bij ongelukken betrokken zijn, vinden de Duitsers. Brengt de automobilist een andere weggebruiker in gevaar omdat de wagen geen sneeuwbanden heeft, dan is de boete 40 euro.